1. Tukisivusto
 2. Tehtävätyypit & sisällöt

Aineiston tai aktiviteetin lisääminen kurssille

Oppimateriaaleja kutsutaan aineistoiksi ja osallistujan aktiivista tekemistä vaativia tehtäviä aktiviteeteiksi.

Ennen kuin alat lisätä tiedostoja kurssiin, valitse Muokkaustila päälle joko Asetukset-lohkosta tai kurssisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Aineistojen ja aktiviteettien lisäämiseen kurssisivulle on muutama erilainen tapa.

Tiedostoja on myös mahdollista lisätä aliaksina, jolloin kurssisivulle tulee linkki jossain muualla olevaan tiedostoon.

Vedä ja pudota

Voit yksinkertaisesti vetää tiedoston oman tietokoneesi resurssienhallinnasta kurssisivulle. Kun olet vetämässä tiedostoa kurssialuelle, kurssiosion alaosaan tulee viesti, joka ilmaisee mihin kohtaan tiedosto tulee.

aineiston_aktiviteetin_lisääminen_1

Lisää aktiviteetti tai aineisto

Voit myös käyttää kurssiosiossa olevaa Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä, joka avaa aineistotyyppejä listaavan ponnahdusvalikon. Sen avulla voit lisätä kurssiin monia erilaisia aineistoja ja aktiviteetteja.

aineiston_aktiviteetin_lisääminen_2

Valitse aineistotyyppi Lisää aktiviteetti tai aineisto -valikossa ja napsauta alhaalla olevaa Lisää-painiketta. Näin pääset sivulle, jolla voit valita tiedoston ja määrittää sitä koskevia asetuksia. Sivulla on alue, jolle voit vetää tiedoston. Vaihtoehtoisesti voit käyttää alueen yläkulmassa olevia Lisää tiedosto ja Luo kansio painikkeita. Tärkeimmistä asetuksista kerrotaan tarkemmin kyseisen aineiston tai aktiviteetin ohjeissa.

Lisää aineisto... ja Lisää aktiviteetti... -valikot

Ponnahdusvalikon sijaan käytössäsi saattavat olla kurssiosion alareunassa avattavat Lisää aineisto... ja Lisää aktiviteetti... -valikot.

aineiston_aktiviteetin_lisääminen_3

Tiedostojen tarkastelu

Kun olet ladannut tiedostot, ne näkyvät pikkukuvina, joista ne on helppo tunnistaa. Voit vaihtaa näkymäksi yksityiskohtaisen listauksen tai hierarkkisen listauksen.

aineiston_aktiviteetin_lisääminen_4

Tiedostojen muokkaaminen ja päivittäminen

Napsauta tiedoston nimeä avataksesi ponnahdusvalikon, jossa voit muutta tiedoston tietoja. Voit avata jo käytössä olevan tiedoston muokattavaksi, kun valitset kurssialueella tiedoston vieressä Muokkaa > Muokkaa asetuksia. Kurssisivulla voit myös vaihtaa tuodun tiedoston nimeä klikkaamalla pientä kynäkuvaketta aineiston kohdalla, kun olet muokkaustilassa.

Aliaksen/oikotien lisääminen

Voit käyttää kurssissa tiedostoja, jotka sijaitsevat fyysisesti muualla. Sen sijaan, että lataisit kurssiin uudet erilliset kopiot tiedostoista, voit luoda oikoteitä ainakin tiedostoihin jotka ovat:

 • Moodleen lataamissasi tiedostoissa
 • Moodlen Omissa tiedostoissasi
 • Dropboxissa
 • EQUELLA -arkistoissa
 • Wikimediassa

Oikotien luominen ei välttämättä onnistu kaikista verkkosivustoista.

Näin teet oikotien:

 1. Valitse Muokkaustila päälle.
 2. Valitse Lisää aktiviteetti tai aineisto.
 3. Valitse aineistotyypiksi Tiedosto ja napsauta Lisää-painiketta.
 4. Napsauta avautuvan sivun Valitse tiedostoja -kentässä Lisää-ikonia ja navigoi haluamaasi tiedostoon.
 5. Napsauta tiedostoa.
 6. Muuta avautuvassa ponnahdusikkunassa valinnaksi Tee oikotie/alias tiedostolle.
  aineiston_aktiviteetin_lisääminen_5
 7. Napsauta Valitse tämä tiedosto -painiketta.

Kun käytät oikotietä, tiedoston muuttaminen sen alkuperäisessä sijainnissa muuttaa myös kaikkia "aliaksia". Päivittääksesi tiedoston, mene sen alkuperäiseen sijaintipaikkaan (esimerkiksi Omiin tiedostoihisi) ja lataa sen tilalle uusi versio, jolla on sama nimi.

aliaksen tunnistaa tiedoston asetuksissa sen pikkukuvasta, jonka alakulmassa on pieni nuoli.

Huomaa: Aineistoja ja aktiviteetteja lisättäessä kannattaa miettiä myös onko kurssilla tarvetta käyttää Pääsyn rajoittamista tai Edistymisen seuraamista.