Kielipakettien muokkaaminen

Mediamaisteri LMS alustalla olevia tekstejä voidaan muokata paikallisen kielipaketin avulla. Tekstejä voidaan muokata vastaamaan esimerkiksi organisaation tai oppilaitoksen termistöä.

Moodle - ja siksi myös Mediamaisterin oppimisalusta - on alusta asti suunniteltu käännettäväksi monille kielelle. Uusien kielipakettien asentaminen on helppoa ja tapahtuu sivulla Sivuston hallinta > Kieli > Kielipaketit.

1. Valitse oikeanpuoleisesta ikkunasta haluttu kieli
  2. Napsauta Asenna valitut kielipaketit -painiketta.

Moodlen yhteisö ja Mediamaisterin henkilöstö päivittävät kielipaketteja jatkuvasti. Kielipakettien päivittäminen omaan asennukseesi tapahtuu napsauttamalla Päivitä kaikki paikalliset kielipaketit -painiketta.

Paikallisen kielipaketin muokkaaminen

Asennettujen kielipakettien muokkaaminen paikallisesti tapahtuu sivulla Sivuston hallinta > Kieli > Kielen muokkaus.

Paikallisen kielipaketin tekstin hakeminen

1. Valitse muokattava kielipaketti pudotusvalikosta, esim. Suomi (fi).
  2. Napsauta Avaa merkkijonot muokattavaksi -painiketta.
  3. Kielipaketin latautumisessa saattaa kestää hetken.
  4. Kun kielipaketti on latautunut, napsauta Jatka-painiketta.
  5. Valitse aukeavassa näkymässä "Näytä näiden komponenttien merkkijonot" kohtaan ne tiedostot, joiden tekstejä haluat muokata.
    1. Tiedoston nimen löydät helpoiten menemällä sivulle, jolla olevaa tekstiä haluat muokata. Esimerkiksi, jos haluamme muokata kielipakettien muokkaussivun tekstejä voimme sivun URL-osoitteesta päätellä kielipaketin tekstien sijaitsevan.
      1. Kielipakettien muokkaussivun URL > /admin/tool/customlang/edit.php
      2. tool -valikossa.
      3. customlang.php -tiedostossa.
    2. Jos et tiedä millä sivulla teksti sijaitsee, voit myös valita kaikki kielitiedostot listasta. (valitse ensimmäinen > kelaa lista loppuun > valitse viimeinen pitämällä shift-painiketta pohjassa)
  6. Kirjoita hakemasi teksti tai osa siitä"Vain merkkijonot jotka sisältävät-kenttään.
  7. Paina "Näytä merkkijonot" -painiketta.

Tekstin muokkaaminen

1. Merkkijonoja saattaa löytyä useita. Varmista, että kielipaketin tekstiversio täsmää muokattavaa tekstiä sivustolla.
  2. Kun löydät haluamasi merkkijonon, kirjoita haluamasi teksti "Paikallinen tekstiversio" -tekstikenttään.
  3. Tallentaaksesi uuden paikallisen tekstiversion. Napsauta sivun lopussa "Tallenna ja lähetä merkkijonot kielipakettiin" -painiketta.
  4. Sinua pyydetään vahvistamaan muokkaus. Napsauta "Jatka" -painiketta.
  5. Tarkista lopuksi, että muokkaamasi teksti näkyy oikein sivustolla.

Yhteisön kielipakettien muokkaaminen

Jos löydät Moodlen käännöksestä selvän virheen, voit lähettää korjausehdotuksen kielipaketin hallinnoijille, jolloin korjaus päätyy koko yhteisön käyttöön eikä pelkästään paikalliseen asennukseesi. Korjausten lähettäminen ja muutenkin käännöstyöhön osallistuminen tapahtuu osoitteessa http://lang.moodle.org/. Sivu vaatii kirjautumisen.

1. Sivustolla https://lang.moodle.org/. Paina "Contribute now" -painiketta. Painike johtaa kirjautumissivulle.
  2. Kirjautumisen jälkeen sinut ohjataan AMOS-käännöstyökalun päävalikkoon. Päävalikosta paina"Kääntäjä" -painiketta.
  3. AMOS Kääntäjästä muokattava teksti etsitään samalla tavalla, kuin paikallisten kielipakettien muokkaussivulta
  4. Kun muokattava teksti löytyy, kirjoitetaan uusi teksti oikean puoleiseen tekstikenttään. Kun teksti on valmis poistu tekstikentän muokkaustilasta painamalla toista tekstikenttää tai poistumalla sivulta. Tekstikenttä muuttuu automaattisesti siniseksi ja uusi tekstiehdotuksesi on lähetty hyväksyttäväksi.
  5. Lähettämäsi tekstiehdotukset löytyvät AMOS-käännöstyökalun päävalikon "Muokatut merkkijonot" -kohdasta.