Kuvakokojen määrittäminen

Lue mitkä ovat suositellut kuvakoot oppimisympäristössä, ja kuinka kuvatiedostojen kokoa voidaan muuttaa Windowsin omilla työkaluilla.

Sisällysluettelo

1. Yleistä kuvista

2. Banneri ja karuselli

3. Kurssin taustakuva

4. Ruudukko-kurssiformaatin kuvat ja Grid Catalogue

5. Kirjautumissivun taustakuva

6. Kuvan tiedostokoon muokkaus (Windows 10)

1. Yleistä kuvista

Oppimisalustan hyväksytyt kuvaformaatit ovat .jpg, .png ja .gif. Kuvien tiedostokoot suositellaan pidettävän mahdollisimman pieninä. Parasta olisi käyttää ohjeissa mainittuja kuvakokoja, jotta kuvat pysyvät tarkkoina ja kuvien tiedostokoot eivät kasva todella isoiksi. Suositus tiedoston koolle on maksimissaan 500 Kb (eli 0,5 Mb).

Takaisin sisällysluetteloon

2. Banneri ja Karuselli

Banneri- ja karusellikuvien suositeltu leveys on 1920 px (vähintään kuitenkin 1600 px). Korkeus on oletuksena 350 px, mutta se on täysin oman maun mukaan valittavissa. Esimerkiksi 1920 x 600 px kuvat sopivat hyvin banneriin ja karuselliin. Yli 350 px korkeat kuvat rajautuvat automaattisesti keskitetysti.


ulkoasun_muokkaus_kuvakaruselli

Takaisin sisällysluetteloon

3. Kurssin taustakuva

Kurssin taustakuvan leveys on 1920 px. Kurssin taustakuvaan suositellaan samanlaisia kuvia kuin karuselliin ja banneriin, koska ne näyttävät hyviltä kurssisivulla. 16:9 kuvasuhteen kuvat näyttävät paremmilta kursseja selatessa, mutta voivat näyttää hieman hassuilta itse kurssilla, koska ne rajautuvat ylhäältä alaspäin (eli vain yläosa kuvasta jää näkyviin).

Kuvakoot_kurssin_taustakuva

Takaisin sisällysluetteloon

4. Ruudukko-kurssiformaatin kuvat ja Grid Catalogue lohkon kuvat

Suositeltu kuvasuhde ruudukko-kurssiformaatin kuville ja Grid Catalogue lohkon kuville on 16:9. Kuvakooltaan 640 x 360px kokoiset kuvat riittävät. Kuvat pysyvät tarkkoina ja kuvien tiedostokoot ovat tällöin myös pienempiä.

Kuvakoot_8

Takaisin sisällysluetteloon

5. Kirjautumissivun taustakuva

Kirjautumissivun taustakuvan suositeltu koko on 1920 x 1080 px. Kuvan ei tarvitse olla juuri noilla suhteilla kunhan ottaa huomioon, että erilaisella kuvasuhteella  kuvasta rajautuu osa pois.

Kuvakoot_9

Takaisin sisällysluetteloon

6. Kuvan tiedostokoon muokkaus (Windows 10)

Takaisin sisällysluetteloon

Kuvan tiedostokoon voi tarkistaa klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja klikkaamalla avautuvasta valikosta kohta Properties.

Kohdassa Size näkyy tiedoston koko, ja Details välilehdeltä löytyvät kuvan mittasuhteet. Kun kuvan kokoa halutaan pienentää, klikataan kuvaa oikealla hiirinäppäimellä ja valitaan Edit with Paint 3D.

kuvakoot_1


Kuvan auetettua Paint 3D -ohjelmassa, valitaan työkaluriviltä Näytä lisää asetuksia > Pohjan asetukset.

Kuvakoot_2


Oikealle aukeavista asetuksista voidaan säätää kuvan kokoa. Sieltä nähdään kuvan leveys ja korkeus pikseleinä.

Kuvakoot_3


Koska haluamme säilyttää kuvan alkuperäiset mittasuhteet, valitsemme kohdat Lukitse kuvasuhde ja Muuta kuvan pohjan kokoa aktiiviseksi. Tämän jälkeen syötetään kohtaan Leveys kuvan uusi leveys pikseleinä (korkeus päivittyy automaattisesti).

Kuvakoot_4


Kun kuvan koko on määritetty, siirry kohtaan Valikko > Tallenna nimellä > Kuva > valitse mihin kuva tallennetaan ja missä muodossa (Save as type:). Suositus tiedostotyypiksi on JPEG. Kuvissa, joissa halutaan käyttää läpinäkyvää taustaa, valitaan tiedostotyypiksi PNG.

Takaisin sisällysluetteloon