Lisäosa: Pelillinen tulostaulu ja palkinnot (Level Up)

Level Up -lisäosa mahdollistaa pelillistämisen Moodlessa, se palkitsee opiskelijat kokemuspisteillä ja tarpeeksi kokemuspisteitä saavutettuaan he saavat kokemustasoja. Nämä esitetään kurssilla olevassa lohkossa.

Artikkelin sisältö:

1. Ominaisuudet

1. Perusversion ominaisuudet

2. Plus-version ominaisuudet

2. Opiskelijan näkymä Level up -lohkoon

1. Lohko kurssilla

2. Recent rewards

3. Perustiedot

4. Tulostaulu

3. Opettajan työkalut Level Up -lohkossa

1. Asetukset

1. Yleiset asetukset

2. Tulostaulu-asetukset

3. Huijaukseneston asetukset

4. Lohkon ulkoasun asetukset

4. Grafiikka

5. Lokitiedot

6. Raportti

7. Säännöt

8. Tasot

1. Ominaisuudet

Perusversion ominaisuudet:

• Jakaa automaattisesti kokemuspisteitä opiskelijoille heidän toimiensa perusteella
  • Lohko esittää käyttäjän nykyisen tason ja paljonko on matkaa seuraavalle tasolle.
  • Yleiskatsaus opiskelijoiden tasoista opettajalle.
  • Ponnahdusilmoitukset opiskelijoille kun he saavuttavat korkeamman tason.
  • Käyttäjätilastot jossa opiskelijat listataan tasoittain.
  • Huijauksenestojärjestelmä
  • Mahdollisuus määrittää kuinka monta tasoa on saavutettavissa, kuinka monta pistettä taso vaatii ja miltä tasomerkki näyttää.
  • Voit määrittää tarkkaan minkä verran pisteitä mikäkin toiminto antaa opiskelijalle.
  • Voit määrittää haluamasi sisällön avautuvaksi vasta kun opiskelija saavuttaa tietyn tason.
  • Kokemuspisteet joita voi ansaita kurssilla tai järjestelmätasolla.
  • Tuki lyhytkoodeille (shortcodes) tietyissä sisällöissä.
  • GDPR yhteensopivuus.

Plus-version ominaisuudet:

• Uusia sääntöjä: Pisteitä tietyn aktiviteetin suorituksesta sekä pisteitä tietyn kurssin suorittamisesta
  • Ryhmien tulostaulut: Yhteensopiva kurssin ryhmien kanssa sekä voit haastaa ryhmät ystävällismieliseen kilpailuun
  • Moodle puhelinsovelluksen tuki: Näe nykyinen taso ja edistyminen sekä katsele tulostaulua
  • Parannettu huijauksenesto: Rajoita opiskelijoiden pisteitä per päivä
  • Lisää tasomerkkejä: Kolme kokoelmaa uusia tasomerkkejä
  • Anna heille porkkanoita: Voit myöntää opiskelijoille pisteiden(xp) sijasta esim. porkkanoita, jalokiviä, peukaloita, mainepisteitä... Voit käyttää mitä tahansa symbolia haluat.
  • Raportin lataaminen tiedostona: Voit nyt ladata raportin  Excel, CSV ja OpenDocument -tiedostona.
  • Sähköpostituki: Level up -pluginin oma sähköpostituki
  • Tue kehittäjiä: Ostamalla plus-version tuet lisäosan kehitystä.

2. Opiskelijan näkymä Level up -lohkoon

Lohko kurssilla

Kun kurssille on lisätty Level Up -lohko, niin se näkyy opiskelijoilla Level up -lohkon siellä mihin opettaja on sen sijoittanut.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_1

Recent rewards

Recent rewards -kohdassa näkyy viimeisimmät tapahtumat, joista heille on myönnetty kokemuspisteitä, nykyisen oman tason alapuolella (mikäli sallittu asetuksista).

Perustiedot

Lohkon Perustiedot -painikkeesta tulee näkyviin ensin Perustiedot -välilehti, joka listaa kurssilla saavutettavissa olevat kokemustasot ja niihin vaadittavan pistemäärän sekä opettajan mahdollisesti kirjoittamat lisätiedot. Opettajalla on mahdollisuus estää näkymästä kyseinen sivu.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_2

Tulostaulu

Tulostaulu -välilehden joka listaa oman sijoituksen muihin verrattuna. Tämä sivu aukeaa klikkaamalla tulostaulu-kuvaketta lohkossa (jos opettaja ei ole tätä estänyt).

viestintä_vuorovaikutus_levelup_3

3. Opettajan työkalut Level Up -lohkossa

Opettaja näkee lohkossa lohkossa seuraavat sivut:

• Perustiedot. Vie perustiedot-välilehdelle.
  • Tulostaulu. Vie tulostaulu-välilehdelle.
  • Asetukset. Vie-asetuksiin josta aukeavat kaikki välilehdet.
  • Raportti. Vie raportti-välilehdelle.

6_12.pngviestintä_vuorovaikutus_levelup_4

Asetukset-painikkeen alta löytyy seuraavat välilehdet:7_12

• Perustiedot, tänne opettaja voi kirjoittaa lisäohjeistuksen koskien lohkoa.
  • Tulostaulu. Listaa opiskelijoiden tasot.
  • Raportti. Listaa opiskelijoiden tasot ja kokemuspisteet. Tällä sivulla opettaja voi myös käsin myöntää opiskelijoille pisteitä tai poistaa kaikki ansaitut pisteet opiskelijalta.
  • Lokitiedot. Listaa opiskelijoiden tapahtumat kurssille ja niistä saadut pisteet.
  • Tasot. Täällä opettaja voi määrittää kokemustasojen nimet ja vaaditut pistemäärät.
  • Säännöt. Täällä opettaja määrittää mistä tapahtumista saa minkäkin verran pisteitä.
  • Grafiikka. Täällä opettaja voi korvata olemassaolevista 10 tasosta kuvan toisella kuvalla.
  • Asetukset. Sisältää joukon lisäasetuksia jotka vaikuttavat lohkon toimintaan.
  • Plus. Mainostaa Plus-version ominaisuuksia.

Asetukset

Level up asetukset -välilehti sisältää lohkoon vaikuttavat asetukset.

Yleiset asetukset

• Kokemuspisteet käytössä. Myöntääkö kurssi kokemuspisteitä vai ei (sääntöjen perusteella). Voi olla tarkoituksenmukaista ottaa pisteiden kertyminen pois päältä tietyssä vaiheessa kurssia.
  • Perustiedot-sivu käytössä. Näytetäänkö Perustiedot-sivu opiskelijoille.
  • Taso ansaittu -ponnahdusilmoitukset. Näytetäänkö opiskelijalle ponnahdusikkunassa onnittelu kun hän saavuttaa uuden tason.
viestintä_vuorovaikutus_levelup_5

Tulostaulu-asetukset

• Ota käyttöön opiskelijoiden tulostaulu. Näytetäänkö opiskelijoille tulostaulu-sivu.
  • Anonymiteetti. Anonymisoidaanko opiskelijan tiedot toisilta opiskelijoilta tulostaululla.
  • Rajoita osallistujia tulostaulunäkymästä. Kuinka monta viereistä sijoitusta/henkilöä näytetään tulostaululla opiskelijalle. Jos valitset "yksi viereistä" niin opiskelijalle näytetään yksi henkilö sijoituksista hänen yläpuoleltaan ja alapuoleltaan, jos valitset kaksi niin silloin näytetään kaksi yläpuolelta ja kaksi alapuolelta jne.
  • Sijoitus. Näytetään tulostaululla opiskelijalle hänen sijoituksensa ja näytetäänkö se tasona vai relatiivisena sijoituksena.
    • Näytä sijoitus on osallistujan absoluuttinen sijoitus tulostaululla eli sija 1, 2, 3 jne.
    • Relatiivinen sijoitus esitetään prosentteina verrattuna hänen "vierisiinsä" eli onko erotus alla olevaan esim. 0%, -100%, -200% vai +100 kokemuspistettä (xp)
  • Lisäsarakkeet. Tämä asetus määrittelee mitkä lisäsarakkeet näytetään tulostaulu-sivulla. Paina CTRL tai CMD -painiketta samalla kun valitset tietoja, jos haluat valita useamman kuin yhden vaihtoehdon. Samalla tavalla CTRL tai CMD pohjassa voit poistaa valintoja.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_6

Huijaukseneston asetukset

• Aseta huijauksenesto päälle. Käytetäänkö kurssilla huijauksenestoa.
  • Maks.toimintojen määrä aikarajan sisällä. Kuinka monesta toiminnosta tietyn aikarajan sisällä voidaan myöntää pisteitä.
  • Samanlaisten toimintojen välille vaadittu aika. Kuinka paljon aikaa tulee kulua identtisten tapahtumien välillä ennen kuin vastaavasta tapahtumasta myönnetään jälleen pisteitä, estää saman huijaamisen siten että henkilö toistaa samaa toimintoa esim. palauttaa tehtävään saman tiedoston uudestaan ja uudestaan.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_7

Lohkon ulkoasun asetukset

• Otsikko. Määrittää lohkon otsikon
  • Kuvausteksti. Määrittää lohkoon lyhyen kuvaustekstin jonka opiskelija voi sulkea (jonka jälkeen hän ei enää näe tekstiä)
  • Näytä viimeisimmät palkinnot. Näyttää opiskelijalle viimeisimmät toiminnot lohkossa, joista hänelle on myönnetty pisteitä.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_8
 4. Grafiikka

Level up grafiikka-välilehdelle voit korvata olemassa olevien tasojen 1-10 kuvat tai viedä uuden kuvan uudelle luomallesi tasolle.

Nimeä kuvat tason mukaan eli jos haluat korvata tason 1 niin tiedoston nimen pitää olla esim. 1.png tai 1.jpeg jos haluat korvata tason 2 tulee tiedoston nimen olla 2.jpg jne. Tuetut tiedostomuodot ovat:

• GIF
  • JPEG
  • PNG
  • SVG

viestintä_vuorovaikutus_levelup_9

Kun olet ladannut tiedoston se jää näkyviin tiedostoalueelle, tämä on normaalia.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_10

5. Lokitiedot
Level up lokitiedot -välilehti listaa ne opiskelijoiden tapahtumat kurssilla joista he ovat saaneet pisteitä ja niihin liittyvän Tapahtuman (Event). Lokitiedot säilyvät oletuksena vain 3 päivää.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_11

6. Level up raportti

Level up raportti -välilehti näkyy vain opettajalle. Tällä sivulla opettaja;

• Näkee nimet ja sijoitukset vaikka ne olisivat opiskelijoilta anonymisoitu/piilotettu.
  • Voi myöntää manuaalisesti pisteitä opiskelijoille.
  • Poistaa opiskelijan pisteet kokonaan.
  • Nollata koko kurssien eli kaikkien pisteet.
viestintä_vuorovaikutus_levelup_12

Käyttäjän pisteiden muokkaaminen

Opettaja voi muokata yksittäisen käyttäjän pisteitä valitsemalla hammasrattaan käyttäjän rivillä, syöttämällä halutun pistemäärän "yhteensä" -kenttään ja painamalla "tallenna muutokset".

viestintä_vuorovaikutus_levelup_13

viestintä_vuorovaikutus_levelup_14

viestintä_vuorovaikutus_levelup_15

Yksittäisen käyttäjän pisteiden poistaminen

Yksittäisten käyttäjän pisteiden poistamista ei suositella vaan kehotetaan enemmin määrittämään hänen pisteensä nollaan poistamisen sijasta. Jos kuitenkin haluat tehdä tämän tämä tapahtuuu hänen nimensä rivillä painamalla roskakori-ikonia ja vahvistamalla poiston.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_16

viestintä_vuorovaikutus_levelup_17

Kurssin kaikkien pisteiden ja tasojen nollaaminen

Opettaja voi nollata kaikkien pisteet ja tasot  nimien alapuolelta "nollaa kurssin pisteet" -painikkeella ja vahvistamalla poiston.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_18

7. Säännöt

Level up säännöt -välilehdellä määrää sen mistä tapahtumista (events) kurssilla opiskelijat saavat pisteitä. Oletuksena lisäosassa on muutama tapahtuma esimerkkinä mutta voit poistaa ne ja luoda omasi.

Säännöistä yleisesti

Säännöt koostuvat kahdesta osasta:

• Säännöstä eli säännön pohjasta, jossa määritetään palkinnoksi saatavat pisteet ja kuinka monen sääntöön määritellyn ehdon tulee täyttyä.
  • Ehdoista jotka voivat olla esim. tehtävän palautus.

Säännön luominen

Esimerkissäni opiskelija saa 10 kokemuspistettä kun hän palauttaa testitehtävä-nimiseen tehtävä-aktiviteettiin palautuksen.

1. Tyhjän säännön lisääminen tapahtuu painamalla "lisää sääntö"

viestintä_vuorovaikutus_levelup_19

2. Seuraavaksi määritetään montako pistettä kyseisestä tapahtumasta saa ja kuinka monen ehdon tulee täyttyä;
  • Kaikki luetellut ehdot täyttyvät.
  • Jokin luetelluista ehdoista täyttyy.
  • Mikään luetelluista ehdoista ei täyty.
Syötän tässä tapauksessa pistemääräksi 10 ja valitsen "kaikki ehdot täyttyvät".

viestintä_vuorovaikutus_levelup_20

3. Seuraavaksi määritämme ehdon, ehtoja on neljää erilaista:
  • Tapahtuma (Event)
  • Aktiviteetti tai aineisto
  • Ominaisuus
  • Määritä ehdot (sallii lisäehtojen määrittelyn olemassaolevan säännön sisälle)

viestintä_vuorovaikutus_levelup_21

4. Tässä tapauksessa valitsemme aluksi "aktiviteetti" jolla kohdistamme säännön koskemaan tätä tiettyä aktiviteettia eli testitehtävää ja valitsemme alasvetovalikosta ko. aktiviteetin.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_22

5. Tämän jälkeen lisäämme sääntöön toisen ehdon eli sen lisäksi että sääntö koskee testitehtävää niin ehdot täyttääkseen opiskelijan täytyy tehdä myös palautus kyseiseen tehtävä-aktiviteettiin.

Valitsemme tämän säännön alla "lisää ehto" ja "tapahtuma", Tapahtuma-valikkoon valitsemme "tehtävä" ja "Palautus on lähetetty"

viestintä_vuorovaikutus_levelup_23

6. Lopuksi sivun alaosasta valitsemme "tallenna muutokset"

viestintä_vuorovaikutus_levelup_24

7. Nyt kurssilla on yksi sääntö eli opiskelijat saavat 10 pistettä, kun he palauttavat jotain testitehtävä-nimiseen tehtävä -aktiviteettiin.
viestintä_vuorovaikutus_levelup_25

8. Tasot

Level up tasot -välilehti listaa kurssin tasot ja niihin tarvittavat pistemäärät.  Tällä sivulla opettaja voi;

• Määrittää tasojen lukumäärän
  • Määrittää kuhunkin tasoon vaadittavan pistemäärän
    • Algoritmillä ja kertoimella
    • Tai manuaalisesti
  • Nimetä tasot haluamallaan tavalla.
  • Lisätä tasoihin kuvaustekstin

Tasojen lukumäärän ja pisteiden määritteleminen

Sivun yläosassa "tasojen lkm" asetus määrittää montako tasoa kurssilla on, oletuksena niitä on 10. Asetus "käytä algoritmia" määrittelee käytetäänkö pisteiden laskemiseen valmista algoritmia ja kerrointa. Kerrointa pääset muuttamaan kun painat "näytä lisää" linkkiä.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_26

Jos et halua käyttää automaattista algoritmiä ja kerrointa pisteiden määrittelyyn valitse "käytä algoritmia" -valikkoon "ei" ja määrittele tasoon vaaditut pisteet kunkin tason asetuksissa "vaaditut pisteet" -kentässä, lopuksi sivun alaosasta tallenna muutokset.

Kaikki aloittavat Tasolta #1 ja sen asetuksia/pisteitä et voi muuttaa.

viestintä_vuorovaikutus_levelup_27

Tasojen nimi ja lisätiedot

Kunkin taso-otsikon alle voit määrittää nimen ja kuvauksen

viestintä_vuorovaikutus_levelup_28

Tason nimi näkyy opiskelijalle suoraan lohkossa

viestintä_vuorovaikutus_levelup_29

Ja lisäteksti kun he avaavat Tulostaulu-sivun

viestintä_vuorovaikutus_levelup_30