Räätälöidyt raportit -työkalun avulla käyttäjät, joille on annettu oikeus raportointiin, voivat luoda erilaisia raportteja visuaalisen työkalun avulla.
Sisällysluettelo
- Yleistä
- Raporttien luonti
- Raportin lähteet
- Raportin muokkaus
- Luodun raportin oikeudet
- Raportin ajastus
1.Yleistä
Moodle 4.0 versiossa Moodlen coreen on lisätty uusi Räätälöitävät raportit (Custom reports) -työkalu. Työkalu mahdollistaa räätälöityjen raporttien luomisen mm. kursseista, käyttäjistä, kurssien osallistujista (esim. kurssisuoritukset), kohorteista ja ryhmistä. Raportit luodaan visuaalisen editorin avulla.
Raportteihin voidaan antaa oikeuksia roolin ja/tai kohortin perusteella sekä yksittäisille käyttäjälle. Raporttien generoimisen voi myös ajastaa ja määritellä niiden lähettämisen valituille henkilöille sähköpostilla. Raportteja voi ladata csv-, xlsx-, json- ja pdf -muodossa.
2. Raporttien luonti
Räätälöidyt raportit löytyvät kohdasta Sivuston hallinta -> Raportit -> Raportin luoja -> Räätälöidyt raportit. Uusia raportteja pääsee luomaan hallinnoija -roolilla olevat käyttäjät. Pääset luomaan uuden raportin klikkaamalla Uusi raportti -painiketta.
Uusi raportti -sivulla anna raportille nimi ja valitse raportin lähde. Voit valita haluatko raportoida kursseista, kohortista tai tietyistä käyttäjistä. Valinnat tehtyäsi klikkaa Tallenna. Seuraavassa kappaleessa on tarkemmin kerrottu mitä erilaisia raportointimahdollisuuksia eri raportin lähteiden kautta on tehtävissä.
3. Raportin lähteet
Uutta raporttia luodessa valitaan raportin lähde. Alla on listattu mistä kyseinen lähde muodostuu:
- Osaamismerkit: Osaamismerkkien tiedot, Osaamismerkki myönnetty, osaamismerkin saaja ja kurssit
- Blogit: Blogin sisältö, tunnisteet, käyttäjä ja kurssi
- Kohortit: Kohortit, kohortin jäsenet ja käyttäjä
- Kommentit: Kommentit ja käyttäjä
- Kurssin osallistujat: Kurssi, kurssikategoria, rekisteröinti, käyttäjät, ryhmä, kurssin suoritus, kurssin pääsyoikeus
- Kurssit: Kurssi, kurssikategoria ja tunniste
- Tiedostot: Tiedosto ja käyttäjä
- Ryhmät: Kurssi, ryhmä, ryhmittely, ryhmän jäsen ja käyttäjä
- Huomautukset: Huomautus, vastaanottaja, kirjoittaja ja kurssi
- Tunnisteet: Tunnistekokoelma, tunniste, tunnisteinstanssit ja tunnisteiden kirjoittajat
- Tehtävälokit: Tehtäväloki ja käyttäjä
- Käyttäjät: Käyttäjät ja kiinnostuksen kohteet
4. Raportin muokkaus
Luotuasi raportin valitsemastasi lähteestä pääset muokkaamaan raportin haluamasi mukaiseksi. Lähteestäsi riippuen sinulle näytetään sarakkeet, jotka liittyvät haluamiisi tietoihin.
Jos esimerkiksi valitsit lähteeksi "kurssit" näytetään oletuksena raportissa kurssikategorian nimi, kurssin lyhenne, kurssin nimi ja tunnistenumero.
Voit poistaa haluamasi sarakkeet otsikkorivin raksista tai lisätä vasemman laidan listasta uusia tietueita. Sarakkeiden järjestystä voi muuttaa raahamalla sarakeotsikoita ja otsikon nimen voi muuttaa nimen perässä olevasta Muokkaa -painikkeesta (kynä -kuvake).
Oikeasta laidasta voidaan luoda ehtoja ja filtteröintejä, esim. tietyn kurssin suoritukset. Valittujen tietojen sisältö näkyy heti raporttinäkymässä.
Pääset esikatselemaan luomaasi raporttia napsauttamalla oikealla ylhäällä olevaa Esikatselu-painiketta. Esikatselusivun alareunasta voit ladata raportin haluamassasi muodossa.
5. Luodun raportin oikeudet
Raportin luotuasi voit antaa raportille katseluoikeudet valituille käyttäjille Yleisö -välilehdeltä. Voit valita järjestelmäroolin, kohortin tai manuaalisesti valitut käyttäjät napsauttamalla haluamiesi käyttäjien kohdalla olevaa +-merkkiä ja tallentamalla valintasi. Voit tarkistaa lisäämäsi käyttäjät Pääsy -välilehdeltä.
Käyttäjät, joille on annettu käyttöoikeus raportteihin voivat tarkastella niitä käyttäjäprofiilinsa kuvan vieressä oikealla ylhäällä olevasta nuolesta ja klikkaamalla linkkiä Raportit.
6. Raportin ajastus
Kun olet luonut raportin ja päättänyt, kenellä on käyttöoikeus, voit ajastaa sen Aikataulutukset -välilehdeltä. Vastaanottajat saavat raportin sähköpostitse.
Aloita ajastuksen määrittely klikkaamalla Aikataulutukset -välilehden oikeasta laidasta Uusi aikataulutus -painiketta.
Auenneessa ikkunassa määrittele aikataulutukselle nimi ja muoto (oletuksena valittuna .csv).
Määrittele milloin raportti lähetetään ensimmäisen kerran ja kuinka usein se lähetetään.
Yleisö -kohtaan valitse kenelle raportti lähetetään. Halutessasi voit lisätä raportin mukana menevälle viestille otsikon ja sisällön. Lisäasetukset - kohdassa voit valita mitä tehdään, jos raportoitavaa ei ole.
Jos haluat kuulla lisää räätälöityjen raporttien käyttömahdollisuuksista ja oppia hyödyntämään niitä kattavasti oppimisalustaltasi, voit ottaa yhteyttä myyntiimme tai omaan asiakasvastaavaasi ja pyytää tarjousta teille sopivaan konsultaatioon tai koulutukseen tähän liittyen.