Tunnisteet (Tags)

Tunnisteiden avulla voidaan luokitella sisältöä kuten esimerkiksi kursseja tarkempiin konteksteihin. Niitä hyödynnetään joissain aktiviteeteissa, esim. MMFlix ja MMTagcloud.

Tunnisteiden hallinta (Manage tags)

Tunnisteita voivat hallinnoida sivuston järjestelmänvalvojat ja ylläpitäjät: Sivustonhallinta > Ulkoasu > Hallinnoi tunnisteita.

Tunnistekokonaisuudet (Tag collections)

Tunnistekokonaisuuksien avulla voidaan eritellä tunnisteita sen perusteella, mihin kohteisiin tunnisteet on määritelty. Tunnistekokonaisuuksia määritellään eri konteksteille.

Esimerkiksi standarditunnistekokoelmaa voidaan käyttää kurssien merkitsemiseksi. Käyttäjien kiinnostuksen kohteet ja blogin postitustunnisteet pidetään erillisessä kokoelmassa. Kun käyttäjä napsauttaa tunnistetta, tag-sivu näyttää vain kyseisen tagin omaavat kohteet samassa kokoelmassa, mukaan lukien samantyyppiset kohteet.

Tunnisteet voidaan lisätä kokoelmaan automaattisesti merkityn kontekstin mukaan tai ne voidaan lisätä manuaalisesti vakiotunnisteina.

Napsauttamalla tunnistekokoelman nimeä, näyttöön tulee luettelo tunnisteista ja niiden luomista koskevista tiedoista, kuinka monta kertaa niitä käytetään, milloin niitä viimeksi muokattiin, mitkä tunnisteet on merkitty sopimattomiksi ja mitkä tunnisteet on merkitty vakiona.

käyttö_haku_tunnisteet_1

Vakiotunnisteet (standard tags) ovat tunnisteita, jotka sivuston järjestelmänvalvoja on lisännyt ja joita muut voivat käyttää. Vakiotunnisteita ei koskaan poisteta puhdistustehtävissä, vaikka niitä ei olisi käytössä yhdessäkään kohteessa.

Järjestelmänvalvojat ja ylläpitäjät voivat vaikuttaa vakiotunnisteiden käyttöön. Jokaiselle tunnistekontekstille voi määrittää ovatko vakiotunnisteet käytössä (Suggest) vai ei (Don't suggest). (Force)-valinnalla ainoastaan vakiotunnisteet ovat käytössä.

 
käyttö_haku_tunnisteet_2

Uuden kokonaisuuden lisääminen

Uusi kokoelma voidaan lisätä napsauttamalla "Add tag collection" -linkkiä ja antamalla uudelle kokoelmalle nimi:

käyttö_haku_tunnisteet_3

 

Tunnistekontekstit voidaan sitten valita tälle kokoelmalle napsauttamalla tietyn tag-kontekstin lyijykynäkuvaketta Tag-kokoelma-sarakkeessa ja muuttamalla se oletuskokoelmasta valittuun, uuteen kokoelmaan.

Tunnistekontekstit

Kontekstit, joilla tunnisteita voidaan käyttää, voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tarpeen mukaan. Esimerkiksi jos et aio käyttää kurssitunnisteita sivustollasi, kurssien tunnistekonteksti voidaan poistaa käytöstä, jolloin Tunnisteet-osa ei tule näkyviin kurssin muokkausasetussivulle. Jos olet poistanut Blogit käytöstä järjestelmätasolla, poistaisit yleensä myös blogimerkinnät.

Käytettävissä olevat tunnistekontekstit ovat:

 • Ulkoiset blogiviestit
 • Kurssit
 • Aktiviteetit ja resurssit
 • Blogiviestit
 • Käyttäjän kiinnostukset
 • Kysymykset
 • Kirjan luvut
 • Tietueet
 • Keskustelualueen viestit
 • Sanaston tietueet
 • Wiki-sivut

  Tunnistekokoelman hallinta

  Sopimattomiksi merkityt tunnisteet on merkitty punaisella (väri voi vaihdella teeman mukaan).

  käyttö_haku_tunnisteet_4
  Tunnisteet voidaan nimetä uudelleen (napsauttamalla niiden vieressä olevaa kynäkuvaketta), merkitä vakiona tai nollata. Tunnisteita voi myös poistaa.
  Tunnisteet voidaan suodattaa lisäämällä hakusana hakukenttään:
  käyttö_haku_tunnisteet_5

  Tunnisteiden yhdistäminen

  Järjestelmänvalvoja tai ylläpitäjä voi yhdistää samanlaisten nimien tunnisteita valitsemalla ne ja napsauttamalla sitten näytön alaosasta "Combine selected tags" -painiketta. Näkyviin tulee ponnahdusikkuna, joka kysyy, minkä nimen haluat säilyttää, ja napsauttamalla "Jatka" yhdistää sitten tunnisteet:

  käyttö_haku_tunnisteet_6