Tunnisteiden avulla voidaan luokitella sisältöä kuten esimerkiksi kursseja tarkempiin konteksteihin. Niitä hyödynnetään joissain aktiviteeteissa, esim. MMFlix ja MMTagcloud.
Tunnisteiden hallinta (Manage tags)
Tunnisteita voivat hallinnoida sivuston järjestelmänvalvojat ja ylläpitäjät: Sivustonhallinta > Ulkoasu > Hallinnoi tunnisteita.
Tunnistekokonaisuudet (Tag collections)
Tunnistekokonaisuuksien avulla voidaan eritellä tunnisteita sen perusteella, mihin kohteisiin tunnisteet on määritelty. Tunnistekokonaisuuksia määritellään eri konteksteille.
Esimerkiksi standarditunnistekokoelmaa voidaan käyttää kurssien merkitsemiseksi. Käyttäjien kiinnostuksen kohteet ja blogin postitustunnisteet pidetään erillisessä kokoelmassa. Kun käyttäjä napsauttaa tunnistetta, tag-sivu näyttää vain kyseisen tagin omaavat kohteet samassa kokoelmassa, mukaan lukien samantyyppiset kohteet.
Tunnisteet voidaan lisätä kokoelmaan automaattisesti merkityn kontekstin mukaan tai ne voidaan lisätä manuaalisesti vakiotunnisteina.
Napsauttamalla tunnistekokoelman nimeä, näyttöön tulee luettelo tunnisteista ja niiden luomista koskevista tiedoista: kuinka monta kertaa niitä käytetään, milloin niitä viimeksi muokattiin, mitkä tunnisteet on merkitty sopimattomiksi ja mitkä tunnisteet on merkitty vakiona.
Vakiotunnisteet (standard tags) ovat tunnisteita, jotka sivuston järjestelmänvalvoja on lisännyt ja joita muut voivat käyttää. Vakiotunnisteita ei koskaan poisteta puhdistustehtävissä, vaikka niitä ei olisi käytössä yhdessäkään kohteessa.
Järjestelmänvalvojat ja ylläpitäjät voivat vaikuttaa vakiotunnisteiden käyttöön. Jokaiselle tunnistealueelle voi määrittää voiko tunnisteita Ehdottaa (Suggest) vai ei ehdottaa (Don't suggest). Pakota -valinnalla ainoastaan vakiotunnisteet ovat käytössä.
Uuden kokonaisuuden lisääminen
Uusi kokoelma voidaan lisätä napsauttamalla Tunnistekokoelma -näkymän oikeasta alakulmasta Lisää tunnistekokoelma -linkkiä ja antamalla uudelle kokoelmalle nimi.
Tunnistekokoelma voidaan sitten valita tietylle tunnistealueelle napsauttamalla tunnistekokoelma -sarakkeessa nuoli -kuvaketta ja muuttamalla se oletuskokoelmasta valittuun, uuteen kokoelmaan.
Tunnistealueet
Kontekstit eli tunnistealueet, joilla tunnisteita voidaan käyttää, voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tarpeen mukaan. Esimerkiksi jos et aio käyttää kurssitunnisteita sivustollasi, kurssien tunnistekonteksti voidaan poistaa käytöstä, jolloin Tunnisteet -osa ei tule näkyviin kurssin muokkausasetussivulle. Jos olet poistanut Blogit käytöstä järjestelmätasolla, poistaisit yleensä myös blogimerkinnät.
Käytettävissä olevat tunnistealueet
- Ulkoiset blogiviestit
- Kurssit
- Aktiviteetit ja resurssit
- Blogiviestit
- Käyttäjän kiinnostukset
- Kysymykset
- Kirjan luvut
- Tietueet
- Keskustelualueen viestit
- Sanaston tietueet
- Wiki-sivut
Tunnistekokoelman hallinta
Klikkaa haluamasi tunnistekokoelma auki, esimerkiksi Oletuskokoelma.
Näkymässä näkyy tunnisteen nimi, etunimi/sukunimi (kuka tunnisteen on lisännyt), määrä (monestiko tunniste on käytössä), merkinnät (tunniste voidaan merkitä sopimattomaksi), muokkauspäivämäärä, vakiotunniste (raksi tarkoittaa vakiotunnistetta). Rivin lopusta löytyy tunnisteen muokkaus ja poisto -toiminnot.
Tunnisteita on myös mahdollista poistaa kerralla useita valitsemalla halutut tunnisteet rivin ekassa sarakkeessa ja tämän jälkeen tunnisteet voi poistaa listan alalaidasta Poista valitut -painikkeella.
Tunnisteet voidaan suodattaa lisäämällä hakusana vasemman yläkulman hakukenttään.
Tunnisteiden yhdistäminen
Järjestelmänvalvoja tai ylläpitäjä voi yhdistää samanlaisten nimien tunnisteita valitsemalla ne ja napsauttamalla sitten listan alareunasta Yhdistä valitut -painiketta. Näkyviin tulee ponnahdusikkuna, joka kysytään minkä nimen haluat säilyttää yhdistämisen jälkeen. Tee valinta ja klikkaa Jatka, jonka seurauksena tunnisteet yhdistetään.