Lisäosa: Kurssille liittyminen vapaasti (AutoEnrol)

AutoEnrol-lisäosa lisää automaattisesti kaikki, tai osan käyttäjistä, haluamillesi kursseille tiettyyn rooliin (esim. opiskelijoiksi) silloin, kun he klikkaavat kurssin nimeä järjestelmässä tai silloin kun he kirjautuvat järjestelmään.

Sisällysluettelo

1. Yleistä
  2. Käyttöönottaminen kurssilla
  3. Käyttäjärajoituksen määrittely
    1. Käyttäjäprofiilin mukaisesti.
      1. JA-säännön määrittäminen
      2. TAI-säännön määrittäminen
    2. Rajoitusjoukon mukaisesti.
  4. Ryhmien automaattimen luominen

1. Yleistä

AutoEnrol-lisäosa lisää automaattisesti kaikki, tai osan käyttäjistä, haluamillesi kursseille tiettyyn rooliin (esim. opiskelijoiksi) silloin, kun he klikkaavat kurssin nimeä järjestelmässä tai silloin kun he kirjautuvat sisään järjestelmään.

Heidän ei siis tarvitse kurssin nimen klikkaamisen jälkeen painaa enää erikseen "Lisää minut kurssialueelle" -painiketta kuten silloin jos käytetään "itserekisteröityminen (opiskelija)" -rekisteröitymistapaa ilman kurssiavainta.

Jos et määritä yhtäkään käyttäjäsuodatinta käyttöön auto enrol-rekisteröitymistavan asetuksissa pääsevät kurssille kaikki jotka klikkaavat kurssin nimeä järjestelmässä tai jotka vain kirjautuvat järjestelmään (se koska heidät lisätään kurssille riippuu käytössä olevasta auto enrolin rekisteröitymistapa-asetuksesta)

Auto enrol -rekisteröitymistapa yliajaa Itserekisteröityminen (Opiskelija) -rekisteröitymistavan vaikka sinulla olisi kurssiavain määritettynä itserekisteröitymiseen.

Toisin sanoen voit asettaa itserekisteröityminen (Opiskelija) -rekisteröitymistavan pois päältä kurssilla mikäli kukaan ei ole vielä rekisteröitynyt kurssille sen kautta. Jos on niin tällöinkin voit asettaa sen pois päältä jos Auto enrolin asetuksissa määrität käyttöön asetukset "Rekisteröi kurssille aina" > kyllä.

2. Käyttöönottaminen kurssilla

1. Avaa kurssi Moodlessa
2. Avaa osallistujat-välilehti kurssin yläosasta toi oikealta hallintalohkosta.

3. Avaa vasemmalta alasvetovalikosta "osallistujien lisäämistavat"

4. Tämä sivu listaa kurssin kaikki rekisteröitymistavat. Seuraavaksi lisäämme kurssille Auto enrol -rekisteröitymistavan. Valitse siis ”Lisää rekisteröitymistapa” -alasvetovalikosta ”Auto Enrol”

osallistujat_autoenrol_2

5. Yleinen-otsikon alla ovat asetukset:
  •  Rekisteröitymistavan nimi. Voit antaa rekisteröitymistavalle oman nimen, tämä on hyödyllistä jos kurssilla on useampi auto enrol -rekisteröitymistapa.
  • Sallii jo rekisteröityneiden pääsy kurssille. Tällä asetuksella voit poistaa auto enrolin käytöstä, asettamalla sen asetukseen "ei". Tällöin kukaan jo auto enrolin kautta kurssille rekisteröitynyt ei pääse enää kurssille, tämä estää myös uudet rekisteröitymiset auto enrolin kautta.
  • Salli uudet rekisteröitymiset. Tämä asetus sallii uusien käyttäjien rekisteröityä kurssille auto enrolin kautta.
  • Rekisteröityvien rooli. Määrittää mihin rooliin kurssille auto enrolin kautta rekisteröityvät käyttäjät lisätään.
  • Rekisteröitymistapa. Määrittää missä vaiheessa auto enrol lisää käyttäjät kurssille.
    • Kurssia klikattaessa. Kun käyttäjä klikkaa kurssia järjestelmässä tai kun hän klikkaa suoraan kurssille vievää linkkiä.
    • Järjestelmään kirjautuessa. Lisää käyttäjän kurssille heti kun hän kirjautuu järjestelmään, käytä varoen erityisesti silloin jos et määritä käyttäjärajoituksia.
    • Vahvistuspainike kirjautumissivulla. Näyttää käyttäjälle erillisen painikkeen kun hän klikkaa kurssia järjestelmässä, jossa hänen tulee vahvistaa että hän haluaa kirjautua kurssille.
  • Rekisteröi kurssille aina. Rekisteröi käyttäjät kurssille myös siinä tapauksessa jos he ovat rekisteröityneet kurssille jo jollain toisella rekisteröitymistavalla.
  • Salli kirjautuminen pois kurssilta. Sallii käyttäjien kirjautua itse pois kurssilta lisää-valikon "poista minut kurssialueelta" -vaihtoehdolla.
  • Rekisteröitymisen kesto. Kuinka kauan rekisteröityminen kurssille on voimassa, tämän ajan jälkeen käyttäjien pääsy kurssille estetään. Aika lasketaan siitä hetkestä kun henkilö rekisteröityy kurssille.
  • Muistuta ennen kurssillaoloajan päättymistä. Muistuttaa kurssin opettajaa tai opettajaa ja osallistujaa sähköpostiviestillä kun kurssillaoloaika on päättymässä.
  • Muistutusaika ennen kurssillaoloajan päättymistä. Kuinka kauan ennen kurssillaoloajan päättymistä kyseinen sähköpostiviesti lähetetään.
  • Rekisteröityminen alkaa. Ajankohta jolloin rekisteröityminen kurssille aktivoituu, jos et määritä aikaa niin se alkaa heti kun tallennat rekisteröitymistavan asetukset.
  • Rekisteröityminen päättyy. Ajankohta jolloin rekisteröityminen kurssille päättyy.
  • Poista passiiviset käyttäjät kun aikaa on kulunut. Mahdollistaa käyttäjien automaattisen poistamisen kurssilta, jos he eivät ole kirjautuneet sille tähän asetukseen valittuna ajanjaksona.
  • Lähetä kurssin tervetuloaviesti. Määrittää lähetetäänkö jokaiselle auto enrolin kautta rekisteröityvälle tervetuloaviesti.
  • Räätälöity tervetuloaviesti. Määrittää viestin sisällön. Voit käyttää viestissäsi halutessasi muuttajia;
    • Kurssin nimi: {$a->coursename}
    • Linkki käyttäjän omalle profiilisivulle: {$a->profileurl}
    • Linkki kurssille: {$a->link}
    • Käyttäjän sähköpostiosoite: {$a->email}
    • Käyttäjän etu- ja sukunimi: {$a->fullname}
    • Esimerkkiviesti voi siis olla Tervetuloa kurssille {$a->coursename} {$a->fullname} joka tulostaa viestin "Tervetuloa kurssille Biologia Erkki Fagerström."

3. Käyttäjärajoituksen määrittely

• Käyttäjien suodattaminen -otsikon laajentamalla voit halutessasi määrittää mihin ehtoihin käyttäjien on osuttava jotta heidät lisätään kurssille.
  • Tämän lisäksi voit myös määrittää luodaanko näiden tietojen perusteella automaattisesti ryhmiä kurssille.

Jos et määritä mitään suodatinta käyttöön pääsevät kurssille kaikki jotka klikkaavat kurssin nimeä järjestelmässä tai jotka vain kirjautuvat järjestelmään (se koska heidät lisätään kurssille riippuu käytössä olevasta rekisteröitymistapa-asetuksesta)

• Lisää rajoitus-painikkella voit määritellä erilaisia rajoituksia joihin käyttäjien on osuttava jotta heidät lisätään kurssille auto enrol-kirjautumistavalla. Suodatus voi tapahtua kahdella eri logiikalla;
    • Käyttäjäprofiili. Mahdollistaa osallistujien suodattamisen minkä tahansa käyttäjäprofiilin kentän mukaisesti.
    • Rajoitusjoukko. Tämän avulla voit muodostaa monimutkaisia sisäkkäisiä vaatimusketjuja jotka sisältävät käyttäjäprofiilikenttiä ja/tai rajoitusjoukkoja.

a. Käyttäjäprofiilin mukaisesti suodattaminen.

• Käyttäjäprofiili.  Kun rajoitat kurssille pääsyn käyttäjäprofiilin kentän mukaisesti valitse listalta jokin käyttäjäprofiilikenttä jonka perusteella suodatat kurssille pääsevät käyttäjät esimerkiksi sähköpostiosoite;

• Esimerkissämme käyttäjän sähköpostiosoite-kentästä löytyvän tiedon tulee päättyä tietoon @yritys.fi jotta hänet lisätään kurssille eli määritämme sähköpostiosoite > päättyy > @yritys.fi;

i. JA-säännön määrittäminen

Kun haluamme että kaksi ehtoa on täytyttävä määritämme käyttöön JA-säännön esimerkiksi;

• Opiskelijalla täytyy täyttyä kaikki seuraavista ehdoista
    • Paikkakunta > on yhtä suuri kuin > Turku
    • Sähköpostiosoite > päättyy > @yritys.fi.
    • Tällöin kurssille pääsevät vain ne joiden paikkakunta-kentässä on tieto Turku ja joiden sähköpostiosoite päättyy tietoon @yritys.fi.

i. TAI-säännön määrittäminen

Jos haluamme että kurssille pääsyyn riittää vain yhden määrittämistämme ehdoista täyttäminen niin voimme tehdä sen seuraavasti.

• Opiskelijalla täytyy täyttyä mikä tahansa seuraavista ehdoista
    • Paikkakunta > on yhtä suuri kuin > Turku
    • Sähköpostiosoite > päättyy > @yritys.fi.

b) Rajoitusjoukon mukaisesti rajoittaminen.

Rajoitusjoukolla rajoittamalla voit luoda monimutkaisia sisäkkäisiä vaatimusketjuja.

4. Ryhmien automaattinen luominen

1. Auto enrol -rekisteröitymistapa osaa luoda kurssille automaattisesti ryhmiä ja lisätä niihin henkilöitä. Ryhmän nimi perustuu joko;

• Automaattinen ryhmän luonti -alasvetovalikkoon valittuun suodatin-vaihtoehtoon. Käytännössä nimeät tällöin ryhmän itse ja sen jäsenet koostuvat suodatin-kohdassa määritettyjen ehtojen mukaisesti suodatetuista käyttäjistä.
  • tai
  • Automaattinen ryhmän luonti -alasvetovalikkoon valittuun käyttäjäprofiilikenttään esim. osasto/laitos/paikkakunta, tällöin ryhmien nimet luodaan kaikkien kurssien liittyvien henkilöiden ko. kentästä löytyvien tietojen perusteella ja heidät lisätään ryhmään tämän tiedon perusteella.

Kaikki automaattinen ryhmänluonti-valikon vaihtoehdot ovat siis;

• Älä luo ryhmiä. Ei luo kurssille ryhmiä.
    • Suodatin. Lisää käyttäjän ryhmään ylempänä sivulla suodatin-kohdassa määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Tämän kentän alapuolella ryhmän nimi-kenttä määrittää tämän ryhmän nimen.
    • Käyttäjätunnistus. Luo ryhmät käyttäjien käyttäjäntunnistusmetodien mukaisesti (esim. manual, email, ldap,saml,openid) ja lisää kunkin käyttäjän hänen käyttämänsä metodin mukaisesti ryhmään.
    • Kieli. Luo ryhmät käyttäjien kielivalintojen perusteella esim. fi, en, sv ja lisää heidät ryhmään.
    • Osasto. luo ko. kentän mukaisen ryhmän kurssille ja lisää henkilön siihen. Esimerkiksi ne, joiden Moodlen profiilissa on Osasto-kentässä tieto "Turku", lisätään ryhmään "Turku", ne joiden profiilissa on osastotietona "Tampere" lisätään ryhmään Tampere jne.
    • Laitos. Luo ryhmät ja lisää käyttäjät ryhmiin laitos-kentän tietojen mukaisesti.
    • Osoite. Luo ryhmät ja lisää käyttäjät ryhmiin osoite-kentän tietojen mukaisesti.
    • Paikkakunta. Luo ryhmät ja lisää käyttäjät ryhmiin paikkakunta-kentän tietojen mukaisesti.
    • Sähköpostiosoite. Luo ryhmät ja lisää käyttäjät ryhmiin sähköposti-kentän tietojen mukaisesti.
    • Mahdolliset järjestelmään lisätyt räätälöidyt kentät. Jos järjestelmään on luotu räätälöityjä käyttäjätunnuskenttiä, poimii ryhmän nimen niistä ja lisää jäsenet ryhmään kentän tietojen mukaisesti. Esimerkiksi jos käytössä on esihenkilö-kenttä, tällöin kurssille luotaisiin ryhmät joiden nimenä on tässä kentässä oleva esihenkilön tunniste.
  • 2. Kun kaikki asetukset ovat haluamallasi tavalla klikkaa sivun alaosasta "lisää rekisteröitymistapa"-painiketta

3. Nyt Auto enrol -listautuu yhdeksi tavaksi rekisteröityä kurssille.

Auto enrol -rekisteröitymistapa yliajaa Itserekisteröityminen (Opiskelija) -rekisteröitymistavan vaikka sinulla olisi kurssiavain määritettynä itserekisteröitymiseen.

Toisin sanoen voit asettaa itserekisteröityminen (Opiskelija) -rekisteröitymistavan pois päältä kurssilla mikäli kukaan ei ole vielä rekisteröitynyt kurssille sen kautta. Jos on niin tällöinkin voit asettaa sen pois päältä jos Auto enrolin asetuksissa määrität käyttöön asetukset "Rekisteröi kurssille aina" > kyllä.