1. Tukisivusto
  2. Tehtävätyypit & sisällöt

MM Oppimispäiväkirja PRO

MM Oppimispäiväkirja (mod_mmlearningdiary) mahdollistaa opiskelijalle omien kurssimuistiinpanojen ja kokemusten keräämisen henkilökohtaiseen päiväkirjaan. PRO-versio sisältää perusversiota kattavammat toiminnot, kuten portfolion ja arvioinnin.

Huom! Tämä on lisäosan maksullinen versio. Ottaaksesi toiminnon käyttöön tai kuullaksesi lisää käyttömahdollisuuksista ja hinnastosta, olethan yhteydessä asiakasyhteyshenkilöösi.

Artikkelin sisältö

    1. Yleistä
    2. Oppimispäiväkirjan lisääminen
    3. Ohjatun oppimispäiväkirjan opettajan näkymä

    4. Päivämääräperusteisen oppimispäiväkirjan opettajan näkymä
    5. Osiot tyyppisen oppimispäiväkirjan opettajan näkymä
    6. Työpaikkaohjaaja
    7. Oppimispäiväkirjan opiskelijan näkymä

1. Yleistä

MM Oppimispäiväkirja mahdollistaa opiskelijalle omien kurssimuistiinpanojen ja kokemusten keräämisen henkilökohtaiseen päiväkirjaan, joiden sisällön myös kurssin opettajat näkevät ja jota opettajat voivat kommentoida.

MM Oppimispäiväkirja PRO -versio sisältää perusversiota kattavammat toiminnot:

Portfolio: Oppimispäiväkirjan pystyy tulostamaan kuvineen portfolio muotoon.

Arvioinnit: Arvioinnissa valittavissa ei arviointia ja hyväksytty/hylätty. Mahdollista palauttaa opiskelijan palautus luonnostilaan.

Suoritusehtona prosenttiosuus: Suoritusehtona mahdollisuus asettaa hyväksynnän raja tiettyyn prosenttiosuuteen: “Opiskelijan täytyy suorittaa hyväksytysti vähintään määritelty prosenttiosuus arvioitavista kappaleista”.

Työpaikkaohjaajatoiminto: Oppimispäiväkirjaan on mahdollista lisätä jokaiselle opiskelijalle oma työpaikkaohjaaja. Ohjaajalle annetaan oikeus tarkastella kyseisen opiskelijan päiväkirjamerkintöjä, kommentoida ja arvostella niitä. 

Valittavana erilaisia oppimispäiväkirjatyyppejä:

  • Ohjattu oppimispäiväkirja: Päiväkirjan rakenne voidaan määrittää halutunlaiseksi ja opiskelija ei itse pääse vaikuttamaan siihen.
  • Opiskelijan itseohjautuva oppimispäiväkirja: Päivämääräversio, jolloin merkinnät listautuvat kirjaamisajankohdan mukaan kronologisessa järjestyksessä.
  • Osiot oppimispäiväkirja: Päiväkirjamerkinnät jakautuvat osioittain. Ominaisuus lisää päiväkirjaan opiskelijoille mahdollisuuden tehdä omia merkintöjä ja jakaa niitä omiin osioihin.

2. Oppimispäiväkirjan lisääminen

Lisäät uuden MM Oppimispäiväkirja-aktiviteetin kurssille seuraavalla tavalla:

  1. Laita kurssilla muokkaustila päälle.
  2. Lisää haluamaasi kohtaan kurssille uusi aktiviteetti klikkaamalla Lisää aktiviteetti tai aineisto.
  3. Valitse MM Oppimispäiväkirja PRO
  4. Avautuvalla sivulla voit määritellä oppimispäiväkirjalle nimen ja asetukset (oppimispäiväkirjantyyppi, arvioinnin tapa ja opiskelijoiden edistyminen), jotka käydään seuraavaksi tarkemmin läpi. 

Oppimispäiväkirjan tyyppi

Oppimispäiväkirjan asetuksista voit valita oppimispäiväkirjan tyypiksi joko ohjattu, päivämääräperusteinen tai osiot. 

Ohjatussa oppimispäiväkirjassa opettaja luo ja määrittelee etukäteen kysymykset tai aihealueet joista opiskelija pitää oppimispäiväkirjaa. Ohjatussa oppimispäiväkirjassa voit määritellä käyttöön arvioinnin sekä edistymisen seurannan tämän perusteella.

Päivämääräperusteisessa eli opiskelijan itseohjautuvassa oppimispäiväkirjassa opiskelija voi itse luoda merkintöjä päivämääräjärjestyksessä.

Osiot tyyppisessä oppimispäiväkirjassa päiväkirjamerkinnät jakautuvat osioittain. Opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä omia merkintöjä ja jakaa niitä omiin osioihin. Myös opettaja voi luoda valmiiksi oletusosioita.

Arviointi

Valittaessa ohjattu oppimispäiväkirja on mahdollisuus valita arvioinnin tapa. Vaihtoehdot ovat Hyväksytty/Hylätty tai ei arviointia ja määritellä minkä verran pisteitä hyväksytystä oppimispäiväkirjasta annetaan. Pisteet näkyvät kurssin arvioinnit -sivulla.

Moduulien yleiset asetukset -> Ryhmämoodi

Mikäli kurssille on luotu ryhmät, voit ottaa ryhmät käyttöön myös tässä aktiviteetissa. Ryhmien käytössä kannattaa huomioida, että käytettäessä erilliset ryhmät -valintaa täytyy myös opettajan kuulua samaan ryhmään opiskelijan kanssa, jotta hän pääsee tarkastelemaan opiskelijan edistymistä ja vastauksia.

Opiskelijoiden edistyminen

Opiskelijoiden edistymisessä valitaan millä ehdoilla oppimispäiväkirjan saa suoritetuksi.

Ohjatussa oppimispäiväkirjassa opiskelijoiden edistymiseen voidaan valita suoritusehdoksi haluttu prosenttiosuus arvioitavista kappaleista. Tällöin täytyy lisätä päälle asetus Ota suorituksen raja käyttöön sekä määritellä Vaadittu prosenttiosuus.

Esimerkiksi jos ohjatussa oppimispäiväkirjassa on 5 kappaletta ja valitaan vaadituksi prosenttiosuudeksi 80% riittää tällöin, että opiskelija saa näistä 4 kappaleesta hyväksytyn. Kaikki kappaleet sekä pääkappaleet ja alakappaleet ovat saman arvoisia hyväksynnän näkökulmasta. Mikäli oppimispäiväkirjan arviointia ei ole asetettu päälle, riittää hyväksyttyyn suoritukseen kappaleen palauttaminen.

3. Ohjatun oppimispäiväkirjan opettajan näkymä

Ohjatussa oppimispäiväkirjassa opettaja luo ja määrittelee etukäteen kysymykset tai aihealueet joista opiskelija pitää oppimispäiväkirjaa. Ohjatussa oppimispäiväkirjassa opettajalla on kolme erillistä näkymää, jotka saa vaihdettua painikkeista: Hallinnoi kappaleita, Opiskelijoiden edistyminen sekä Opiskelijoiden vastaukset. Alla on kuvattu tarkemmin kaikkien painikkeiden alta löytyvät toiminnot.

Hallinnoi kappaleita

Kun olet luonut uuden oppimispäiväkirjan pääset lisäämään ja muokkaamaan sen sisältöä Hallinnoi kappaleita -kohdassa.

Voit lisätä kappaleen klikkaamalla Lisää uusi kappale -painiketta. Avautuvalla sivulla pääset määrittelemään lisättävän kappaleen asetukset. Lisää kappaleelle nimi ja kappaleen sisältö kohdassa anna opiskelijalle ohjeet vastaamiseen.

Mikäli oppimispäiväkirjan asetuksissa on määritelty arviointi päälle voidaan tässä määritellä onko kyseinen kappale erikseen arvioitava vai ei. Voit myös asettaa tietyn päivämäärän, koska kappale on saatavilla ja kuinka kauan se pysyy saatavilla. Määrittelyjen jälkeen klikkaa sivun alaosasta Tallenna muutokset -painiketta. Uusi luomasi kappale tulee tämän jälkeen näkyviin.

Kappaleen nimen perästä samalta riviltä löytyy painikkeet kappaleen muokkaukseen liittyen; Muokkaa, Lisää alakappale sekä Poista kappale. Jos lisäät alakappaleen se tulee aiemman kappaleen alapuolelle. Voit järjestää kappaleita uuteen järjestykseen raahaamalla.

Opiskelijoiden edistyminen

Opiskelijoiden edistyminen -kohdassa opettaja voi seurata miten opiskelijat ovat edenneet oppimispäiväkirjan suorittamisessa. Tässä  näkymässä opiskelijoita voi suodattaa ryhmän mukaan, mikäli kurssilla käytössä ryhmät ja ne on otettu käyttöön myös tässä aktiviteetissa. Oletuksena on nähtävissä kaikki ryhmät. Näkymästä löytyy alla oleva listatut toiminnot.

Edistymispalkki: Näkymässä näkyy jokaisen opiskelijan kohdalla edistymispalkki, josta on helposti nähtävillä opiskelijan edistyminen kappaleiden mukaan. 

Jos opiskelija on lisännyt vastauksen kappaleeseen, mutta se odottaa vielä arviointia, näkyy kyseinen kappale oranssina. Jos opiskelija on lisännyt vastauksen ja se on hyväksytty, näkyy kyseinen kappale vihreänä. Jos opiskelijan vastaus on hylätty, näkyy kyseinen kappale punaisena. Mikäli opiskelija ei vielä ole kirjoittanut tiettyyn kappaleeseen, tämä näkyy harmaana. 

Ryhmä: Jos aktiviteetissa on käytössä ryhmät, näkyy opiskelijan ryhmä tässä kentässä.  

Edistyminen: Sarakkeessa edistyminen on nähtävillä lukuina montako kappaletta opiskelijalla on suoritettuna kaikista kappaleista. 

Työpaikkaohjaaja (sähköposti): Jokaiselle opiskelijalle voidaan lisätä oma työpaikkaohjaaja. Ohjaaja lisätään lisäämällä Työpaikkaohjaaja (sähköposti) -kenttään ohjaajan sähköpostiosoite. Työpaikkaohjaaja -toiminnosta on tarkemmin kerrottu ohjeen lopussa

Opiskelijoiden vastaukset

Opiskelijoiden vastaukset -kohdassa opettaja voi valita tietyn opiskelijan ja tarkistaa hänen vastauksia. Opiskelijat valitaan alasvetovalikosta, vasemmassa laidassa.

Opiskelijan vastaukset näkyvät kappale kerrallaan. Kappaletta voi vaihtaa klikkaamalla kappaleen nimeä. Kappaleiden perässä näkyvissä väriympyröissä on käytössä vastaavat väritunnukset kuin opiskelijoiden edistymisessä.

Lisää kommentti kappaleeseen: Opiskelijan vastaus näkyy kappalelistauksen oikealla puolella. Opettaja voi myös lisätä opiskelijan vastaukseen kommentin Lisää kommentti kappaleeseen -painikkeen kautta. 

Palauta luonnokseksi: Jos kappaleessa on käytössä arviointi voi opettaja palauttaa tarvittaessa vastauksen takaisin luonnokseksi Palauta luonnokseksi -painikkeesta. Tällöin opiskelija voi täydentää aiempaa vastausta ja palauttaa uudelleen merkitsemällä sen valmiiksi. Luonnostilaan palautettaessa kappaleen nimen jäljessä oleva oranssi merkintä poistuu ja kappaleen kohtaan tulee näkyviin teksti "Luonnos".

Arviointi: Tässä näkymässä opettaja voi myös arvioida opiskelijan vastauksen, mikäli kappaleessa on Hyväksytty/hylätty -arvionti käytössä. Ennen arviointia kyseinen kappale näkyy oranssilla merkillä, joka kertoo kappaleen odottavan arviointia. Opettaja voi joko hyväksyä kappaleen valitsemalla arvioinniksi "Hyväksytty", jolloin kappaleeseen tulee vihreä hyväksymismerkki tai valita "Hylätty", jolloin kappaleeseen tulee punainen merkki.

4. Päivämääräperusteinen eli itseohjautuva oppimispäiväkirja opettajan näkymä

Päivämääräperusteisessa eli opiskelijan itseohjautuvassa oppimispäiväkirjassa opiskelija voi itse luoda kappaleita päivämääräjärjestyksessä. Opettaja ei tällöin luo kappaleita oppimispäiväkirjaan, vaan hän pääsee kommentoimaan opiskelijan kappaleita vasta sen jälkeen, kun opiskelija on itse lisännyt kappaleita oppimispäiväkirjaan. Päivämääräperusteisessa oppimispäiväkirjassa opettajalla on kaksi erillistä näkymää, jotka saa vaihdettua painikkeista: Opiskelijoiden edistyminen sekä Opiskelijoiden vastaukset. Alla on kuvattu tarkemmin painikkeiden alta löytyvät toiminnot.

Opiskelijoiden edistyminen

Opiskelijoiden edistymisessä opiskelijoita voi suodattaa ryhmän mukaan, mikäli kurssilla käytössä ryhmät ja ne on otettu käyttöön myös tässä aktiviteetissa. Oletuksena on nähtävissä kaikki ryhmät. Opiskelijan nimen jälkeen ryhmä -kentässä nähtävissä hänen ryhmänsä. 

Opiskelijoiden edistyminen sivulla voidaan lisätä jokaiselle opiskelijalle oma työpaikkaohjaaja.  Ohjaaja lisätään lisäämällä Työpaikkaohjaaja (sähköposti) -kenttään ohjaajan sähköpostiosoite. Työpaikkaohjaaja -toiminnosta on tarkemmin kerrottu ohjeen lopussa

Opiskelijoiden vastaukset

Opiskelijoiden vastaukset kohdasta opettaja voi valita tietyn opiskelijan ja tarkistaa hänen vastauksia. Opiskelijat valitaan alasvetovalikosta, vasemmassa laidassa. Opettaja voi myös lisätä opiskelijan vastaukseen kommentit Lisää kommentti kappaleeseen -painikkeen kautta.

5. Osiot tyyppisen oppimispäiväkirjan opettajan näkymä

Osiot tyyppisessä oppimispäiväkirjassa päiväkirjamerkinnät jakautuvat osioittain. Opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä omia merkintöjä ja jakaa niitä omiin osioihin. Myös opettaja voi luoda valmiiksi oletusosioita. Yhteen osioon voi lisätä niin monta päiväkirjamerkintää kuin haluaa. Tämä mahdollistaa osioiden käyttämisen päivä, viikko tai yms. tavalla. Osiot oppimispäiväkirjassa opettajalla on kolme erillistä näkymää, jotka saa vaihdettua painikkeista: Hallinnoi kappaleita, Opiskelijoiden edistyminen sekä Opiskelijoiden vastaukset. Alla on kuvattu tarkemmin kaikkien painikkeiden alta löytyvät toiminnot.

Hallinnoi oletusosioita

Kun olet luonut uuden oppimispäiväkirjan pääset lisäämään ja muokkaamaan sen sisältöä Hallinnoi oletusosioita kohdasta. Voit halutessasi lisätä oppimispäiväkirjaan valmiiksi oletusosioita opiskelijoita varten. Osion saat lisättyä klikkaamalla painiketta Lisää uusi oletusosio. Tässä näkymässä voit myös tarvittaessa muokata tai poistaa osioita.

Opiskelijoiden edistyminen

Opiskelijoiden edistymisessä voit tarkastella minkä verran opiskelijoilla on merkintöjä oppimispäiväkirjassa. 

Opiskelijoiden edistymisessä opiskelijoita voi suodattaa ryhmän mukaan, mikäli kurssilla käytössä ryhmät ja ne on otettu käyttöön myös tässä aktiviteetissa. Oletuksena on nähtävissä kaikki ryhmät. Opiskelijan nimen jälkeen ryhmä -kentässä nähtävissä hänen ryhmänsä. 

Tällä sivulla voidaan myös lisätä jokaiselle opiskelijalle oma työpaikkaohjaaja. Ohjaaja lisätään lisäämällä Työpaikkaohjaaja (sähköposti) -kenttään ohjaajan sähköpostiosoite. Työpaikkaohjaaja -toiminnosta on tarkemmin kerrottu ohjeen lopussa

Opiskelijoiden vastaukset

Opiskelijoiden vastaukset kohdassa opettaja voi valita tietyn opiskelijan ja tarkistaa hänen vastauksia.

Opiskelijan lisäämät kappaleet listautuvat osio kerrallaan lisäämisjärjestyksen mukaisesti. Osion nimi näkyy vasemmassa reunassa. Kappaleissa näkyy ylimpänä otsikko ja tämän alla opiskelijan vastaus. Opettaja voi lisätä opiskelijan vastaukseen kommentin klikkaamalla tietyn kappaleen alareunassa olevaa Lisää kommentti kappaleeseen -painiketta. 

6. Työpaikkaohjaaja

Oppimispäiväkirjaan on mahdollista lisätä jokaiselle opiskelijalle oma työpaikkaohjaaja. Ohjaajalle annetaan oikeus tarkastella kyseisen opiskelijan päiväkirjamerkintöjä, kommentoida ja arvostella niitä. Työpaikkaohjaaja lisätään oppimispäiväkirjan opiskelijoiden edistyminen näkymässä. Ohjaaja lisätään lisäämällä työpaikkaohjaaja -kenttään työpaikkaohjaajan sähköpostiosoite. Kun ohjaaja lisätään opiskelijan ohjaajaksi, hänelle luodaan automaattisesti tunnukset Moodleen (jos hänellä ei jo ole tunnuksia).

Ohjaajan lisäämisestä lähtee automaattisesti sähköposti ohjaajalle. Jos kyseisellä sähköpostilla on jo tunnus, tulee käyttäjälle sähköposti, jossa kerrotaan että hänet on liitetty työpaikkaohjaajaksi ja linkki kyseiseen päiväkirjaan. Jos käyttäjällä ei ole ennestään tunnuksia, tulee hänelle vastaava viesti, mutta viestissä on myös kirjautumistiedot. Kirjautumistiedot ovat viestissä varalta, jos linkillä kirjautuminen ei onnistu.

Yhdellä opiskelijalla on yksi ohjaaja per aktiviteetti. Ohjaajalle annetaan oikeus tarkastella kyseisen opiskelijan päiväkirjamerkintöjä, kommentoida ja arvostella niitä. Ohjaaja ei näe muiden opiskelijoiden tai opettajien merkintöjä.

7. Oppimispäiväkirjan opiskelijan näkymä

Oppimispäiväkirjassa opiskelijalla on kaksi erillistä näkymää, jotka saa vaihdettua painikkeista: Sinun kappaleesi ja Lataa. Sinun kappaleesi -kohta eroaa hieman eri oppimispäiväkirjatyyppien mukaan. Alla on kuvattu tarkemmin painikkeiden alta löytyvät toiminnot oppimispäiväkirjatyyppien mukaisesti.

Sinun kappaleesi (Ohjattu oppimispäiväkirja)

Ohjatussa oppimispäiväkirjassa Sinun kappaleesi -näkymässä opiskelijalla on nähtävillä opettajan luomat kappaleet. Opiskelija voi vaihtaa kappaleesta toiseen klikkaamalla kappaleen nimeä. Hän voi lisätä vastauksen niihin painamalla valitun kappaleen Lisää vastauksesi -painiketta. Kappaleen kohdalla näkyy punainen varoitusteksti, jos opiskelija ei vielä ole vastannut tiettyyn kappaleeseen. 

Opiskelija pystyy kirjoittamaan ja lisäämään tiedostoja valitsemaansa kappaleeseen. Opiskelija voi valita vastauksen tilaksi Valmis arvioitavaksi tai Luonnos. Jos vastauksen tilaksi on valittu luonnos pystyy opiskelija muokkaamaan omaa palautusta Muokkaa vastaustasi -painikkeen kautta. Kun opiskelija on lisännyt vastauksen ja tallentanut sen painamalla Tallenna muutokset -painiketta hän näkee kirjoittamansa sisällön ja lisäämät tiedostot.

Mikäli kappaleessa ei ole arviointia, tulee kappaleen nimen kohdalle vihreä hyväksymismerkki näkyviin, kun opiskelija on vastannut tiettyyn kappaleeseen. Jos kappaleessa on arviointi, tulee näkyviin oranssi merkki, joka tarkoittaa kappaleen odottavan vielä opettajan arviointia. Tällöin oranssi merkki vaihtuu vihreäksi sen jälkeen, kun opettaja on hyväksynyt vastauksen. Tyhjä merkki tarkoittaa, ettei opiskelija ole vielä kirjoittanut vastausta.

Opettaja voi tarvittaessa palauttaa opiskelijan vastauksen täydennettäväksi. Tällöin opiskelijan vastaus palautuu luonnokseksi ja opiskelija pääsee täydentämään vastaustaan Muokkaa vastaustasi -painikkeen kautta.

Sinun kappaleesi (Päivämääräperusteinen eli itseohjautuva oppimispäiväkirja)

Päivämääräperusteisessa eli itseohjautuvassa oppimispäiväkirjassa Sinun kappaleesi -näkymässä opiskelija pystyy lisäämään uusia kappaleita oppimispäiväkirjaan. Kappaleet näkyvät päivämääräjärjestyksessä.

Opiskelija pystyy kirjoittamaan ja lisäämään tiedostoja valitsemaansa kappaleeseen. Kun opiskelija on lisännyt vastauksen ja tallentanut sen painamalla Tallenna muutokset hän näkee kirjoittamansa sisällön ja lisäämät tiedostot.

Sinun kappaleesi (Osiot)

Osiot tyyppisessä oppimispäiväkirjassa Sinun kappaleesi -näkymässä opiskelija voi lisätä oppimispäiväkirjaan uusia kappaleita ja tarkastella lisäämiään kappaleita. Klikkaamalla Uusi kappale -painiketta pääsee lisäämään oppimispäiväkirjaan kappaleita.

Kappaleen lisäämisessä määritellään kappaleelle otsikko. Osio -kentässä voidaan valita osio mihin kappale lisätään. Lisää uusi osio -painikkeesta voit tarvittaessa luoda uuden osion, joka on lisäämisen jälkeen valittavissa Osio -kentässä. Vastaus kenttään kirjoitetaan kyseisen kappaleen sisältö. 

Lisätyt kappaleet listautuvat osio kerrallaan lisäämisjärjestyksen mukaisesti Sinun kappaleesi sivulle. Osion nimi näkyy vasemmassa reunassa. Kappaleissa näkyy ylimpänä otsikko ja tämän alla vastaus. Kappaletta pääsee tarvittaessa muokkaamaan Muokkaa vastausta -painikkeesta kyseisen kappaleen kohdalta.

Lataa (portfolio)

Lataa -kohdasta opiskelija pystyy tarkastelemaan lisäämiään kappaleita ja lataamaan tai tulostamaan ne portfolioksi. Ladattaessa tallennusmuodot ovat seuraavat:

  • Pilkulla erotetut arvot (.csv)
  • Microsoft Excel (.xlsx)
  • HTML-taulukko
  • Javascript Object Notation (.json)
  • OpenDocument (.ods)
  • PDF-tiedosto (.pdf)