1. Tukisivusto
  2. Tehtävätyypit & sisällöt

Sanasto

Tällä sivulla käsitellään sanaston lisääminen, asetukset ja käyttö sekä hakusanan lisääminen ja sanaston kopioiminen toiselle kurssille.

Sanastot ovat yhteisesti luotuja tietokantoja esimerkiksi hakusanoista tai tietolähteistä. Hakusanojen selausvaihtoehtoja on useita. Sanaston tietueista voidaan käydä keskustelua ja opettaja voi halutessaan arvioida sitä. Sanastoja voidaan käyttää monella eri tapaa opetuksessa:

• Sanastot sopivat kurssilta toiselle tapahtuvan tiedonrakentelun tallentamiseen, koska sen sisältö on helppo siirtää kurssilta toiselle.
  • Sanaston avulla voi laatia käsiteluettelon. Esimerkiksi keskustelualueella mainitut käsitteet voi linkittää automaattisesti sanastoon.
  • Sanastolla voi kerätä opiskelijoilta ehdotuksia tenttikysymyksiksi.
  • Sanastolla voi pyytää opiskelijoita keräämään linkkilistaa.

Sanaston lisääminen

1. Valitse Muokkaustila päälle joko Asetukset-lohkosta tai kurssisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta.
  2. Napsauta Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä haluamassasi kohtaa kurssia.
    Esiin tulee ikkuna, jossa listataan saatavana olevat aktiviteetit.
  3. Valitse Sanasto.
  4. Napsauta Lisää -painiketta.

Esiin tulee sivu Lisätään uusi Sanasto kohtaan (osion nimi), jolla määritetään sanaston asetukset.

Tärkeimmät asetukset

Yleiset

• Nimi näkyy kurssin etusivulla.

• Kuvaus sisältää tarkemman tehtävänannon ja se on mahdollista näyttää myös kurssin etusivulla.

• Onko tämä sanasto yhteinen kaikille kurssialueille?: Ylläpitäjät voivat määritellä sanaston olevan yhteisesti kaikkien kurssialueiden käytössä. Nämä sanastot voivat olla osa mitä tahansa kurssia, mutta yleensä ne ovat etusivulla. Erona kurssikohtaiseen sanastoon on, että yhteisen sanaston hakusanoilla voidaan luoda linkkejä mille tahansa kurssialueelle, ei ainoastaan sillä kurssialueella, jolle sanasto kuuluu.

• Sanaston tyyppiToissijainen sanasto tai Pääsanasto

Sanastojärjestelmä mahdollistaa hakusanojen viennin kurssialueen toissijaisista sanastoista kurssialueen pääsanastoon. Tehdäksesi tämän sinun pitää määritellä, mikä sanasto on pääsanasto. Kurssialueella voi olla vain yksi pääsanasto. Verrattuna muihin sanastoihin, oletusarvoisesti vain opettajat saavat päivittää pääsanastoa.

Hakusanat

Määrittele julkaistaanko hakusanat ilman opettajan hyväksyntää, voiko niitä muokata aina, hyväksytäänkö samannimiset hakusanat, voivatko osallistujat kommentoida hakusanoja ja linkitetäänkö hakusanat automaattisesti kurssin aktiviteeteissa oleviin teksteihin (tekstiin ilmestyy linkki, joka vie sanastoon).

Näkyvyyteen liittyvät asetukset

• Sanaston selaustapa määrittää sanaston ulkoasun. Ulkoasun soveltuvuus sanaston käyttökohteeseen kannattaa varmistaa luomalla muutaman tietueen ja kokeilemalla erilaisia selaustapoja.

• Selaustapa asiasanoja hyväksyttäessä: Kun hyväksyt sanaston asiasanoja, saatat haluta käyttää eri esittämistapaa.

• Näytettävien hakusanojen määrä sivulla

• Tarkempia selaamistapavalintoja:

• Näytä aakkosittain mahdollistaa selaamisen aakkosjärjestyksessä.

• Näytä linkki "Erikoismerkit"mahdollistaa selaamisen erikoismerkkien, kuten @, #, mukaan.

• Näytä linkki "Kaikki merkinnät" mahdollistaa kaikkien hakusanojen selaamisen kerralla.

• Salli tulostusnäkymä sallii myös osallistujien nähdä sanaston tulostusnäkymän.

Arviointi

Arviointi kohtaan määritetään arvosanojen kategoria ja hyväksymisraja.

Arvioinnit

• Roolit, joilla on lupa antaa arvioita: Yleensä ainakin opettajat. Kyky antaa arvioita riippuu ylläpitäjän roolille antamista "kyvyistä".

• Arviointien käyttöperiaate: Millä tavalla aktiviteettien arvioinneista muodostetaan lopullinen arvosana.

• Asteikko: arviointiasteiko, jos arviointi on käytössä.

• Rajoita arviointeja kohteisiin, joiden päivämäärät ovat raja-arvoissa: Aikarajat arviointiin otettaville asiasanoille.

Moduulien yleiset asetukset

• Näytetään opiskelijoille: Tällä annat osallistujien nähdä aktiviteetin tai piilotat sen esim. luomisen ajaksi.

• Tunnistenumero antaa mahdollisuuden tunnistaa aktiviteetti arvosanan laskennassa.

Rajoita pääsy

Voit rajoittaa osallistujien pääsyä tehtävään esimerkiksi päivämäärän ta aikaisempien suoritusten perusteella. Tarkempia tietoja pääsyn rajoittamisesta on sivulla Ehdollinen julkaisu.

Opiskelijoiden edistyminen

Millä perusteella osallistujan katsotaan suorittaneen aktiviteetin.

Sanaston käyttö

Sanastoa voidaan selata hakusanojen mukaan ja sanastoon voidaan lisätä hakusanoja. Yksittäisiä hakusanoja voi myös arvostella, ja hakusanoista voi keskustella jättämällä niihin kommentteja. Opettajat voivat myös luoda sanastoon kategorioita (Selaa kategorioiden mukaan / Muokkaa kategorioita). Opettajat voivat tuoda ja viedä sanaston käsitteitä eri kurssialueiden välillä oikean ylänurkan linkeistä.

Avainsanoilla on kaksi toiminnallisuutta:

• Jos sanastoon tehdään hakuja, hakusana löytyy myös avainsanojen perusteella.
  • Jos hakusanat on asetettu linkittymään automaattisesti muihin kurssin aktiviteetteihin, kaikki hakusanojen käsite- ja avainsana-kentissä luetellut sanat linkittyvät automaattisesti sanastoon,kun ne esiintyvät muissa aktiviteeteissa.

Sanaston hakusanoja pääsee kommentoimaan, poistamaan ja muokkaamaan oikean alanurkan kuvakkeista. Ainoastaan opettajat ja hakusanan luoneet opiskelijat voivat poistaa hakusanoja.

Hakusanan lisääminen

1. Napsauta sanastosivulla Lisää uusi hakusana -painiketta.

2. Kirjoita hakusana Käsite-kenttään.

3. Kirjoita käsitteelle Määritelmä.

4. Lisää halutessasi käsitteeseen läheisesti liittyviä avainsanoja ja liitetiedosto (esim. kuva).

5. Valitse linkitetäänkö hakusana kurssilla oleviin teksteihin, linkitetäänkö se riippumatta isoista ja pienistä kirjaimista ja linkitetäänkö vain kokonaisiin sanoihin.

6. Tallenna muutokset.

Sanaston kopiointi kurssialueelta toiselle

Jos haluat hyödyntää kurssilla keräämääsi sanastoa toisen kurssin opiskelijoiden kanssa, pelkkä aktiviteetin kopiointi Tuo-toiminnolla kurssialueelta toiselle ei riitä. Tuo-toiminto kopioi vain aktiviteetin, mutta ei sen sisältöä. Jotta saat myös sisällön mukaan:

1. Avaa sanasto, jonka sisällön haluat viedä toiselle kurssille.

2. Valitse Asetuksissa Sanaston hallinnointi > Vie hakusanat ja tallenna tiedosto (sanaston_nimi.xml) koneellesi.

3. Mene kurssille, jonne haluat viedä sanaston ja avaa siellä tyhjä sanasto.

4. Valitse Asetuksissa Sanaston hallinnointi > Tuo hakusanoja ja valitse tallentamasi XML-tiedosto koneeltasi.

5. Valitse Tuotujen merkintöjen kohde -pudotusvalikossa Nykyinen sanasto.

6. Tallenna muutokset.