Todistus

Todistus (Custom Certificate) lisäosan avulla kurssille on mahdollista lisätä räätälöitävä Todistus-aktiviteetti.

Artikkelin sisältö

1. Yleistä Todistus (Custom Certificate) -aktiviteetista
  2. Opiskelijan ohje
    1. Todistuksen lataaminen
    2. Todistukset kursseilta
  3. Opettajan ohje
    1. Todistuksen myöntämisen ehdot
    2. Todistus-aktiviteetin (Custom certificate) lisääminen kurssille
    3. Todistuksen sisällön muokkaaminen
    4. Järjestelmätason todistusaihion luonti
    5. Todistusten verifiointi

Yleistä Todistus (Custom Certificate) -aktiviteetista

Hallinnoijat voivat luoda Moodle-ympäristöön yhteisiä Todistus-aihioita, joita voidaan käyttää kurssien todistusten pohjana. Näin oppilaitoksessa tai organisaatiossa on helppo luoda yhtenäinen ilme myönnetyille todistuksille. Todistuksen käyttämisestä kurssilla  on erillinen ohje.

Todistukseen voidaan ladata erilaisia elementtejä.  Todistusta on helppo muokata todistuksen editorissa, jossa elementtäjä voidaan raahata (drag and drop) haluttuihin paikkoihin todistuksessa. Todistuksessa voi olla useita sivuja.

Valittavia elementtejä ovat esimerkiksi:

• oppilaan nimi
  • kurssin nimi
  • tietyn kurssin aktiviteetin tai koko kurssin arvosana
  • tietyn kurssin aktiviteetin tai koko kurssin suorituspäivämäärä tai todistuksen myöntämispäivämäärä
  • käyttäjätiedoista valittavia kenttiä esim. opiskelijanumero
  • tekstikenttiä
  • todistuksen verifiointikoodi
  • ulkoasuun vaikuttavia elementtejä

Todistuksen ulkoasuun vaikutetaan myös elementeillä:

• todistuksen taustakuva
  • muita kuvia
  • todistuksen reunat
  • tekstin fontit, fonttien koot ja värit

Todistuksen myöntämiseen voidaan lisätä ehtoja, esim tentin suoritus. Opiskelija voi itse  ladata todistuksen kurssilla pdf-muotoisena, kun ehdot täyttyvät.

Jokaisella todistuksella on yksilöllinen koodi, jonka avulla voidaan verifioida, että todistus on aito.

Opiskelijan ohje

Todistuksen lataaminen

Todistuksen saamiseksi on yleensä asetettu ehtoja, esim. tentin suoritus hyväksytysti.

opiskelija1

Kun pääsyn rajoituksen ehdot täyttyvät, todistuksen pääsee latamaan klikkaamalla todistusta.

opiskelija2

Tässä vaiheessa voi vielä tulla vastaan kurssilla oloajan vaatimus, jos se on asetettu.

opiskelija3

Kun kurssilla oloaikaehto ja muut ehdot  täyttyvät,  pääset lataamaan todistuksen Lataa todistus -painikkeella. Todistus on pdf-muotoinen, voit  avata sen pdf-tiedostona tai ladata sen tietokoneellesi.

Todistukset kursseilta

Pääset näkemään eri kursseilta saamasi todistukset oikeassa yläkulmassa olevan Käyttäjävalikon kautta valitsemalla ensin Käyttäjätiedot. Avautuvassa näkymässä valitse Minun todistukseni. Tässä näkymässä voit myös ladata todistuksen.

opiskelija4

Opettajan ohje

Todistuksen myöntämisen ehdot

Opiskelijat voivat ladata kurssille sijoitetun todistuksen, kun todistuksen saamisen ehdot täyttyvät. Esimerkissä kurssilla on tentti, jonka suoritusehdoissa vaaditaan, että tentti on suoritettava 80% oikein, jotta opiskelija saa siitä suoritusmerkinnän. Kun hän on saanut tentistä suoritusmerkinnän, hän on oikeutettu avaamaan todistuksen.

Jotta voimme rajoittaa henkilön pääsyn todistukseen vasta, kun hän on suorittanut tentin tietyllä arvosanalla, niin kurssilla pitää olla suorituksen seurannan asetukset kunnossa sekä tentin että koko kurssin osalta, näiden lisäksi tenttiin on määritettävä hyväksymisraja. Näiden tekeminen kuvattiin yllä. Jos et ole määrittänyt tentille hyväksymisrajaa ja tentti-aktiviteetille oikeita suoritusehtoja,  niin opiskelija saa tämän todistuksen auki millä tahansa arvosanalla.

Todistus-aktiviteetin (Custom certificate) lisääminen kurssille

1. Kurssin muokkaustilassa klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto, avautuvalta listalta valitse Todistus ja paina Lisää.
    lisää todistus
  2. Avautuvissa asetuksissa todistukselle annetaan Nimi ja asetuksissa voidaan määritellä Vaadittu kurssillaoloaika minuuteissa ennen kuin opiskelijat voivat saada todistuksen.
  3. Rajoita pääsy kohdassa määritellään, mitä opiskelijan on suoritettava saadakseen todistuksen.
    rajoita pääsy_0
  4. Määritämme ehdoiksi että "Opiskelijalla täytyy täyttyä seuraava ehto"  "tentti-aktiviteetti on suoritettava hyväksytyllä arvosanalla" jotta todistuksen saa auki.

Jos et ole määrittänyt tentille hyväksymisrajaa ja tentti-aktiviteetille oikeita suoritusehtoja, niin opiskelija saa tämän todistuksen auki millä tahansa arvosanalla.
  5. Näiden asetusten jälkeen Todistus-aktiviteetin voi tallentaa ja palata kurssille.
  6. Seuraavassa vaiheessa muokataan itse todistuksen sisältöä.

Todistuksen sisällön muokkaaminen

Kun todistus-aktiviteetti on lisätty kurssille sinun tulee määrittää sen sisältö esim. todistuksen taustakuva ja tarvittavat kentät kuten opiskelijan nimi, kurssin- tai aktiviteetin arvosana jne.

Pääset tähän näkymään kun klikkaat todistuksen auki kurssilla ja hammasrattaan takaa valitset "muokkaa todistuksen asetuksia"

4.1 versiossa näet "muokkaa todistuksen asetuksia" -välilehden heti kun olet avannut todistuksen kurssin etusivulta, hammasratasvalikkoa ei enää ole.

1_27Mikäli oppilaitoksessa tai organisaatiossa on valmiita todistusaihioita, tässä vaiheessa kannattaa ladata valmis aihio muokattavaksi.

Lataa todistusaihio

Jos järjestelmässänne ei ole aiheioita niin määrittele ensin todistuksen tai aihion nimi, koko ja marginaalit. Tämän jälkeen voidaan valita elementtejä todistukseen. Ensin kannattaa lisätä taustakuva.

Todistusaihion muokkaus_0

Kun elementtiä lisätään avautuu näkymä, jossa voidaan muokata elementin ominaisuuksia. Elementeille kannattaa antaa kuvaava nimi, koska esimerkiksi tekstikenttiä ja kuvia voi todistuksessa olla useita.

muokkaa elemenntiä

Sivuston asetuksista riippuen todistuksen elementeille voidaan määritellä sijainti millimetreinä  X- ja Y-suunnassa.

x-y-suunnat

Alla olevassa kuvassa on valittu elementit todistukseen.  Elementit renderöidään todistukseen elementtien järjestyksessä, siksi taustakuva pitää olla ensimmäisenä. Elementtien järjestystä voi vaihtaa elementin rivillä nuolten avulla.  Sijoita elementit-valinnalla päästään määräämään elementtien paikat todistuksessa.  Jos todistuksessa on paljon elementtejä, ne kannattaa sijoittaa heti lisäämisen jälkeen.

sijoita elementit_1

Sijoita elementit-valinnalla aukeaa kuvan mukainen näkymä, jossa elementtejä voi raahata ja elementtiä klikkaamalla pääsee muokkaamaan elementin asetuksia. Huom! reuna-elementti ei näy Sijoita elementit näkymässä, mutta se näkyy esikatselussa ja lopullisessa todistuksessa.

sijoita elementit_0

Järjestelmätason todistusaihion luonti

Hallinnoijat voivat luoda todistus-aihioita järjestelmätasolle jolloin ne ovat käytettävissä kaikilla kursseilla.  Tämä tapahtuu seuraavasti:

1. Luo ensin kurssille uusi todistus-aktiviteetti
  2. Siirry "muokkaa todistuksen asetuksia" -sivulle
  3. "Lataa todistusaihio"-otsikon alta valitse "Hallinnoi todistusaihioita"
  4. Täällä voi luoda järjestelmätason aihioita.

tod2

tod3

tod4

Todistusten verifiointi

Verifiointikoodi

Jokaisella todistuksella on yksilöllinen verifiointikoodi ja sen voi sijoittaa todistukseen Koodi-elementillä. Kuvassa koodin eteen on sijoitettu tekstikenttä:

verifiointikoodi

Todistukseen voidaan tulostaa myös linkki, jonka avulla todistuksen aitouden voi verifioida esim. kirjautumalla vierailijaksi sivustolle.

verifioi-todistus

Myönnetyt todistukset

Klikkaamalla kurssin todistusta opettajat näkevät kaikki kurssilla  myönnetyt todistukset Kooste myönnetyistä todistuksista - näkymässä. Koosteessa näkyy todistuksen verifiointikoodi ja opettaja voi myös ladata todistuksen tässä näkymässä.

Tämä sivu listaa opiskelijan todistuksen vain jos hän täyttänyt todistukseen määritellyt pääsynrajoitusehdot ja jos todistuksen toimitus sähköpostitse on päällä. Jos todistuksia ei toimiteta sähköpostitse niin tällöin todistus generoituu listalle vasta kun opiskelija on käynyt avaamassa sen itse.

myönnetyt todistukset