1. Tukisivusto
  2. Ympäristön käyttäjähallinta

Käyttäjien lisääminen ja poistaminen järjestelmässä

Lue kuinka koko järjestelmään voidaan lisätä tai poistaa käyttäjiä, ja mitkä tiedot säilyvät kun opiskelija poistetaan järjestelmästä.

Artikkelin sisältö:

1. Yleistä käyttäjien lisäämisestä järjestelmään
  2. Yksittäisen käyttäjätunnuksen luominen
  3. Useiden käyttäjien lisääminen CSV-tiedoston avulla
    1. Pakolliset sarakkeet
    2. Vapaaehtoiset sarakkeet
    3. CSV-tiedoston rakentaminen ja tallentaminen
  4. Valmiin CSV-tiedoston tuonti oppimisalustalle
  5. Käyttäjien poistaminen oppimialustalta
    1. Mitkä tiedot säilyvät tai poistuvat, kun opiskelija poistetaan oppimisalustalta?
    2. Yksittäisen käyttäjän poistaminen
    3. Useiden käyttäjien poistaminen
    4. Käyttäjien poistaminen CSV-tiedoston avulla

1. Yleistä käyttäjien lisäämisestä järjestelmään

Käyttäjiä voi lisätä oppimisalustalle yksitellen tai useita kerrallaan rakentamalla CSV-tiedoston joka viedään järjestelmään.

Käyttäjien lisääminen on pääasiassa hallinnoijan roolissa olevan henkilön tehtävä. Opettajat voivat kuitenkin HelppoLinkki-työkalulla kutsua henkilöitä kursseilleen ja taustalla heille luodaan automaattisesti käyttäjätunnus oppimisalustalle.

2. Yksittäisen käyttäjätunnuksen luominen

1. Avaa Sivuston hallinta > Käyttäjät > Käyttäjätilit > Lisää uusi käyttäjä.
  2. Syötä vähintään Käyttäjätunnus, Etunimi, Sukunimi ja Sähköpostiosoite. Muut kentät ovat vapaaehtoisia.
  3. Klikkaa sivun alaosassa Luo käyttäjä.
Huom! Jos käytät asetusta Luo uusi salasana ja kerro käyttäjälle, oppimisalusta luo väliaikaisen salasanan ja toimittaa sen sähköpostitse käyttäjälle, kun valitset Luo käyttäjä. Sähköpostin yhteydessä käyttäjä saa myös käyttäjätunnuksen ja kirjautumisosoitteen.

Jos käyttäjällä ei ole sähköpostiosoitetta, syötä sähköpostikenttään jokin sähköpostimuotoinen osoite, jonka ei tarvitse olla oikeasti olemassa. Esimerkiksi käyttäjän nimen mukaisesti etunimi.sukunimi@none.invalid

3. Useiden käyttäjien lisääminen CSV-tiedoston avulla

Kun haluat lisätä useita käyttäjiä niin suosittelemme CSV-tiedoston rakentamista. CSV-tiedoston (Comma Separated Values) voi luoda taulukkolaskentaohjelmalla (esim. MS Excel, OpenOffice tai LibreOffice). Aluksi täytät tarvittavat tiedot, tallennat tiedoston oikeaan CSV-muotoon ja viet järjestelmään.

Huom! CSV-tiedoston sarakkeet on nimettävä englanniksi.

a. Pakolliset sarakkeet

Pakolliset sarakkeet ovat usernamefirstnamelastname ja email (käyttäjätunnus, etunimi, sukunimi, salasana ja sähköposti). Muut sarakkeet ovat vapaaehtoisia.

Password-kenttä on erityinen;

• Jos et sisällytä password-saraketta ollenkaan CSV-tiedostoon niin voit tiedostoa oppimisalustalle tuodessasi valita "uusi salasana" -alasvetovalikkoon "Luo salasana tarvittaessa" ja tällöin järjestelmä luo käyttäjille salasanan ja toimittaa kirjautumistiedot (kirjautumisosoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasanan) automaattisesti sähköpostitse.
  • Jos määrität CSV-tiedostossa salasanan jokaiselle käyttäjälle tulee sinun toimittaa salasana heille erikseen. Voit asettaa sen vaihtamisen pakolliseksi, samassa yhteydessä kun tuot tiedot oppimisalustalle.
  • Jos olet päivittämässä olemassa olevia käyttäjiä, salasana-saraketta ei tarvita.

Esimerkki CSV-tiedostosta, jossa ovat vain pakolliset sarakkeet:

b. Vapaaehtoiset sarakkeet

Usein käytettyjä vapaaehtoisia sarakkeita ovat kurssit (course1course2 jne.) joille henkilö halutaan liittää ja henkilön rooli (role1role2, jne) tai ryhmä (group1group2, jne) halutulla kurssilla.

• Kurssien, roolien ja ryhmien niminä on käytettävä niiden lyhytnimiä, joita on käytetty niitä luotaessa esim: Biologia1, editingteacher, Ryhmä1, jne.
  • Numeroinneissa esimerkiksi role1 ja group1 määrittävät käyttäjää kurssilla course1.

Alla on esimerkki CSV-tiedostosta, jossa käyttäjille on määritetty erilaisia rooleja ja ryhmiä eri kursseille:

CSV-tiedosto taulukkona

Mahdollisia sarakkeita on suuri määrä, esimerkiksi:

course1, type1, role1, group1, enrolperiod1, enrolstatus1, cohort1,
institution, department, city, country, lang, auth, timezone, idnumber,
icq, phone1, phone2, address, url, description, mailformat, maildisplay,
htmleditor, autosubscribe, oldusername, deleted, suspended

c. CSV-tiedoston rakentaminen ja tallentaminen

1. Täytä käyttäjien tiedot taulukkoon firstname-, lastname-, email-, username-sarakkeiden alle.
  2. Luo ja täytä tarvittaessa Password-sarake ja haluamasi vapaaehtoiset sarakkeet.
  3. Tallenna tiedosto oikeaan CSV-muotoon eli CSV UTF-8 (Microsoft Excelissä on useita eri csv-tiedostomuotoja)

• Jos taulukkolaskentasovellus tarjoaa mahdollisuuden valita merkkikoodauksen, valitse UTF-8. Koodauksen täytyy olla tiedostossa ja oppimisympäristössä sama, jotta esim. ääkköset näkyvät oikein.
    • Jos taulukkolaskentasovellus tarjoaa mahdollisuuden valita kentänerottimen, valitse erottimeksi puolipiste ;

4. Valmiin CSV-tiedoston tuonti oppimisalustalle

Kun CSV-tiedosto on valmis  kirjaudu oppimisalustalle ja navigoi Sivuston hallinta > Käyttäjät > Käyttäjätilit > Tuo käyttäjiä.

1. Vedä CSV-tiedosto omalta tietokoneeltasi sivun pudotusalueelle tai hae se napsauttamalla Valitse tiedosto... -painiketta.
  2. Valitse tiedostossa käytetty CSV-erotin (useimmiten puolipiste ;)
  3. Valitse tiedostossa käytetty merkkikoodaus. (Excelin tapauksessa Windows-1252).
  4. Valitse esikatseltavien rivien määrä.
  5. Klikkaa Tuo käyttäjiä -painiketta.

Jos tiedostossa ei ollut virheitä, kuten ylimääräisiä välilyöntejä tai virheellisiä sarakkeen nimiä, tiedot avautuvat esikatselusivulla.

Jos erikoismerkit tai ääkköset eivät näy oikein, on kyseessä luultavimmin ero merkistöjen koodauksessa: UTF-8 tai Windows-1252.

Tällöin voit peruuttaa tuonnin ja yrittää toisilla asetuksilla uudestaan.

Tuotavien käyttäjien esikatselu

Tuonnin asetukset

Valitse asetukset huolellisesti.

Lataustyyppi: Tähän valitaan kisätäänkö uusia käyttäjiä, päivitetäänkö vanhoja vai sekäettä.

Uusi salasana: Luodaanko salasanat automaattisesti vai ovatko ne CSV-tiedostossa.

Olemassa olevat käyttäjätiedot: Tämä on saatavana, jos Lataustyypin määritys edellyttää olemassa olevien käyttäjätietojen päivittämistä.

• Ei muutoksia: Olemassa olevia käyttäjätietoja ei muuteta.
  • Ylikirjoita tiedostolla: Olemassa olevat käyttäjätiedot korvataan ladattavan tiedoston tiedoilla.
  • Ylikirjoita tiedostolla ja oletuksilla: Olemassa olevat käyttäjätiedot korvataan ladattavan tiedoston tiedoilla. Lisäksi kohdat, joita CSV-tiedostossa ei ole, korvataan oletusarvoilla.
  • Täytä puuttuvat tiedostosta ja oletuksista: Olemassa olevien käyttäjätunnusten tyhjänä olevat tiedot täytetään ladattavan tiedoston tiedoilla ja oletusarvoilla.

Aikaisempi salasana: Muutetaanko olemassa olevien käyttäjien salasanat, jos edellisessä kohdassa määritetään, että vanhat käyttäjätiedot korvataan.

Pakota salasanan vaihto: Onko käyttäjän vaihdettava salasansa, kun hän kirjautuu sivustolle.

Salli uudelleen nimeäminen: Sallitaanko käyttäjätunnuksen muutos, jos sellainen on määritetty CSV-tiedostoon.

Salli poistot: Oletusarvo "Ei" estää käyttäjätilien poistamisen, jos deleted-sarakkeen arvona on "1" ja valinta tässä "Kyllä" niin käyttäjätili poistetaan. Sivuston ylläpitäjän käyttäjätiliä ei voi poistaa tällä tavalla.

Salli käyttäjätilien estäminen ja aktivointi: Oletusarvo "Kyllä" sallii käyttäjätilien estämisen ja aktivoinnin käyttämällä CSV-tiedostossa saraketta suspended. Jos suspended-sarakkeen arvona on "1", käyttäjä estetään; jos arvona on "0", käyttäjä aktivoidaan. Jos valinta on "Ei", saraketta ei huomioida.

Standardisoi käyttäjätunnukset: Oletusarvo "Kyllä" muuttaa käyttäjätunnusten kaikki kirjaimet pienaakkosiksi ja poistaa merkit, joita oppimisalusta ei osaa käsitellä.

Valitse useiden käyttäjien hallintaan: Voit valita listan käyttäjät useiden käyttäjien hallintaa jossa voit esim. lähettää sähköpostiviestin näille käyttäjille. Vaihtoehtoja ovat EiUudet käyttäjätPäivitetyt käyttäjät ja Kaikki käyttäjät.

Oletusarvot: Voit valita oletusarvot joillekin arvoille, joita CSV-tiedostossa ei ole. Näitä ovat mm.

• Käyttäjäntunnistusmetodi
  • Sähköpostiosoitteen näyttö
  • Sähköpostin muotoilu
  • Sähköpostiviestien keräilytapa
  • Keskustelualueviestien tilaus sähköpostiin
  • Maa
  • Haluttu kieli
  • Oppilaitos

Kun olet valmis lisäämään käyttäjät oppimisalustalle, napsauta Tuo käyttäjiä -painiketta.

Jos valitsit käyttäjiä kohdassa Valitse useiden käyttäjien hallintaan, sinut ohjataan sivulle Useiden käyttäjien muokkaus ja kyseisten henkilöiden nimet ovat valittuina. Valitse pudotusvalikosta haluamasi toiminto:

• "Vahvista" käyttäjätilit sähköpostipohjaisen itserekisteröitymisen kautta.
  • "Lähetä viesti" käyttäjille
  • "Poista" käyttäjätilit.
  • "Näytä sivulla" (Näytä lista uusista käyttäjistä jollain sivulla)
  • "Lataa" käyttäjätiedot teksti-, ODS- tai Excel-muodossa.
  • "Pakota salasanan vaihto"
  • "Lisää kohorttiin" (kohortti on koko sivuston tai kurssikategorian laajuinen ryhmä käyttäjiä)

5. Käyttäjien poistaminen oppimisalustalta

Kun käyttäjä poistetaan oppimisalustalta hänen tekemänsä suoritukset/arvosanat jne. poistuvat aktiviteettityypistä riippuen, alla tarkemmin näistä.

Huom! Käyttäjien poistamiseen koko oppimisalustalta tarvitset ylläpitäjän/hallinnoijan oikeudet.

a. Mitkä tiedot säilyvät tai poistuvat, kun opiskelija poistetaan oppimisalustalta?

❌ Nämä tiedot poistuvat:

• Oppitunti (Lesson)
  • Oppimispäiväkirja (Learningdiary)
  • H5P
  • Palaute (Feedback) (Nimellä kerätty data, anonyymissa säilyvät)
  • Päiväkirja (Journal)
  • SCORM
  • Tehtävä (Assignment)
  • Työpaja (Workshop)
  • Valinta (Choice)
  • Kurssin suoritusraportti
  • mRaportointi

✅ Nämä tiedot säilyvät

• Feedback (jos kerätty anonyymiä palautetta)
  • Tietokanta (Database)
  • Q-kysely (Questionnare)
  • Sanakirja (Glossary)
  • Tentti (Quiz)
  • Wiki
  • Kysely (Survey)
  • Chat (vain menneet keskustelut ja jos ne ovat tallennettu)
  • Keskustelualue (Forum)

b. Yksittäisen käyttäjän poistaminen

1. Avaa Sivustonhallinta > Käyttäjät > Selaa käyttäjiä

2. Hae käyttäjän tiedot hakukentällä ja voit poistaa hänen tunnuksensa ruksilla/roskakori-ikonilla.

c. Useiden käyttäjien poistaminen

1. Mene sivulle Sivuston hallinta > Käyttäjät > Käyttäjätilit > Useiden käyttäjätietojen muokkaus.
  2. Etsi suodattimien avulla haluamasi käyttäjät. Saat lisää suodatusvaihtoehtoja napasauttamalla Näytä lisää... -linkkiä.
    Suodattimilla löytyneet käyttäjät tulevat näkyviin Valittavissa-kenttään.
  3. Siirrä haluamasi käyttäjät Valitut-kenttään.
  4. Valitse Valituille käyttäjille... -alasvetovalikossa Poista.
  5. Napsauta Hae-painiketta.
  6. Vahvista poistaminen avautuvalla sivulla.

Jos valittujen joukossa on käyttäjiä, joita et voi poistaa, ketään ei poisteta.

Käytäjien suodattaminen

d. Käyttäjien poistaminen CSV-tiedoston avulla

Voit poistaa käyttäjiä CSV-tiedoston avulla. Tiedostossa on oltava kaksi saraketta: username (käyttäjätunnus) ja deleted (poistettu). Poistettavien käyttäjien riveillä on arvona oltava "1". Aseta Lataustyypiksi Ainoastaan päivitä olemassaolevat käyttäjät ja Salli poistot -asetukseksi Kyllä.

Lisää tietoa CSV-tiedoston käyttämisestä on kohdassa Useiden käyttäjien lisääminen CSV-tiedoston avulla.