Sivustonlaajuiset käyttäjäryhmät (kohortit)

Kohortit ovat sivustonlaajuisia käyttäjäryhmiä. Kun kohortti rekisteröidään kurssille niin kaikki sen jäsenet lisätään valittuun rooliin kurssilla.

Artikkelin sisältö
 1. Yleistä kohorteista
 2. Kohorttien hallinnointi
 3. Uuden kohortin lisääminen järjestelmään
 4. Käyttäjien lisääminen tai poistaminen kohortista.
 5.  Kohortin rekisteröiminen kurssille

1. Yleistä kohorteista

Huom! Vain ylläpitäjät voivat hallita kohorttien jäseniä järjestelmätasolla mutta opettajat voivat lisätä kohortteja kursseilleen.

Kohorttien hyöty on siinä että ne tarvitsee lisätä vain yhden kerran halutuille kursseille, tämän jälkeen niiden jäseniä voidaan hallinoida keskitetysti yhdestä paikkaa.

Tällöin jos halutaan poistaa esim. esimiesasemassa oleva henkilö kymmeneltä kurssilta niin  hänet tarvitsee poistaa vain esimiehet-kohortista. Jos halutaan lisätä uusi esimies näille kymmenelle kurssille niin riittää että hänet lisätään esimiehet-kohorttiin.

2. Kohorttien hallinnointi

Sivuston kohortteja hallitaan sivulla Sivuston hallinta > Käyttäjät > Käyttäjätilit > Kohortit > Kaikki kohortit, jolla näytetään olemassa olevat kohortit ja niiden tiedot. Välilehdillä on myös mahdollisuus luoda uusia kohortteja ja viedä tyhjiä kohortteja järjestelmään CSV-tiedostoina.

Muokkaa-sarakkeen ikoneiden avulla voit piilottaa, poistaa ja muokata kohortteja sekä lisätä niihin käyttäjiä.

käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_1

3. Uuden kohortin lisääminen järjestelmään

 1. Siirry Lisää uusi kohortti -välilehdelle.
  käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_2
 2. Anna uudelle kohortille nimi.
 3. Valitse kohortin konteksti eli onko se käytävissä kaikilla kursseilla (järjestelmäkonteksti) vai onko se käytettävissä vain tietyssä kurssikategoriassa.
 4. Halutessasi voit antaa kohortille ID-numeron ja kirjoittaa sille kuvauksen. ID-numero on hyödyksi tuotaessa kohorttiin uusia käyttäjiä CSV-tiedostolla tai integraatioissa.
 5. Asetus "Näkyvissä opettajalle" määrittää näkevätkö opettajat kohortin kurssiensa sisällä jolloin he voivat liittää sen kursseilleen.
 6. Lopuksi Tallenna muutokset.

4. Käyttäjien lisääminen tai poistaminen kohortista

 

Käyttäjien lisääminen

Käyttäjiä voi lisätä kohorttiin kahdella tavalla:

 • Klikkaamalla Kaikki Kohortit-sivulla henkilö-ikonia kohortin rivillä muokkaa-sarakkeessa.
  käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_4
  Tällöin pääset siirtämään käyttäjiä Mahdollisten käyttäjien listasta Nykyisten käyttäjien listalle tai päinvastoin. Tässä näkymässä voit suodattaa käyttäjiä nimen perusteella kirjoittamalla nimen tai osan nimestä hakukenttään.

  käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_5
 • Useiden käyttäjätietojen muokkaus -sivulla, jolla voit suodattaa käyttäjiä monilla tavoilla ja valita toiminnoksi "Lisää kohorttiin". Tämä tapa on mahdollinen myös samassa yhteydessä, kun tuot käyttäjiä CSV-tiedostosta. Silloin on tuonnin asetuksissa valittava Valitse useiden käyttäjien hallintaan.

Käyttäjien poistaminen

 

Käyttäjän poistaminen tapahtuu myös henkilö-ikonin kautta ja valitsemalla hänen nimensä vasemmasta kentästä ja painamalla keskeltä "poista" -> ylimääräistä tallennusta ei tarvita.
käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_6

5. Kohortin rekisteröiminen kurssille

On tärkeää että kohortti lisätään kurssille omana rekisteröitymistapanaan, eikä vain lisätä sen jäseniä suoraan kurssin osallistujiksi.

Tällä tavoin varmistetaan se, että kohorttien jäsenet pysyvät ajan tasalla kurssilla. Kohortin jäsenet päivittyvät kurssilla pelkkää kohorttia muokkaamalla.


  1. Avaa haluamasi kurssi.
  2. Valitse hallintatyökaluista Osallistujat -> auenneelta sivulta klikkaa valikkoa, jossa lukee Osallistujat ja valitse alasvetovalikosta Osallistujien lisäämistavat.
   Osallistujien lisäämistavat

  3. Valitse Lisää rekisteröitymistapa -alasvetovalikosta Kohortin synkronointi.
   käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_8
  4. Määritä avautuvalla sivulla:
   • Rekisteröitymistavan nimi
   • Onko rekisteröitymistapa käytössä (aktiivinen)
   • Minkä kohortin haluat lisätä kurssille
   • Mihin rooliin kohortin jäsenet lisätään
   • Lisätäänkö jäsenet johonkin kurssilla olevaan ryhmään.
    käyttäjäroolit_oikeudet_kohortit_9
  5. Tallenna muutokset.