Koulutushistoria ja osaamisraportti

Koulutushistorian avulla voidaan oppimisympäristöön tallentaa henkilön koko koulutushistoria.

Huom! Tämä on maksullinen toiminto. Ottaaksesi toiminnon käyttöön tai kuullaksesi lisää käyttömahdollisuuksista, olethan yhteydessä asiakasyhteyshenkilöösi.

1. Perustietoja koulutushistoriasta

Koulutushistoria kertyy oppimisympäristössä tehdyistä koulutuksista. Käyttäjä pystyy itse täydentämään omaa koulutushistoriaansa ympäristön ulkopuolella tehdyistä koulutuksista. Koulutushistoriaan voi tallentaa myös pätevyyksiä/sertifikaatteja, joilla on voimassaoloaika.

Esihenkilö näkee koulutushistorian oman tiiminsä osalta. Koulutushistoriaan voidaan tallentaa koulutuksen kesto, jota organisaatio voi hyödyntää koulutusten verovähennyksessä.

Kurssille on oltava määritettynä suoritusehdot, jotta koulutushistorian kurssinsuoritusmerkintää ja sertifikaattiominaisuuksia voidaan hyödyntää. Koulutushistorian käyttöönottaminen kurssilla, jolla on jo suorituksia ei myönnä osallistujille takautuvasti suoritustietoja, eikä sertifikaatteja eli jos haluat lisätä sertifikaatteja/tietoja kurssien suorittamisesta takautuvasti osallistujille, niin se täytyy tehdä hallinnoijan toimesta CSV-tiedostolla.

Koulutushistoria ei ole erillinen aktiviteetti kurssilla vaan se lisää kurssin asetuksiin kentät koulutuksen kestolle, verovähennettäville tunneille, kurssin kustannuksille sekä tiedot mahdollisesti myönnettävästä sertifikaatista.

Kun osallistuja suorittaa kurssin, hänelle lisätään koulutushistoriaan rivi kurssin suorittamisesta ja jos sertifikaatti on määritetty käyttöön, niin tieto ansaitusta sertifikaatista sekä sen mahdollinen voimassaoloaika.

Koulutushistorian myöntämä sertifikaatti on käytännössä vain tekstirivi osallistujan koulutushistoriatiedoissa. Erillistä PDF-todistusta varten sinun kannattaa rakentaa kurssille erikseen todistus -aktiviteetti.

Sertifikaatin voimassaoloaika ei poista osallistujan aiempaa kurssisuoritusta, vaikka sertifikaatin voimassaoloaika tulisi täyteen.

Jos haluat kurssin suoritusten poistuvan tietyn ajan sisällä esim. kerran vuodessa, niin alustalla ja kyseisellä kurssilla on oltava käytössä myös kurssin uudelleensuoritus -lisäosa. Tällöin voit määritellä aiemman suorituksen poistumaan kurssilta tietyn ajan päästä ja kun opiskelija suorittaa kurssin uudelleen, tulee uudesta suorituksesta uusi rivi koulutushistoriaan.

2. Koulutushistorian perusasetusten määrittäminen kurssille

Kun koulutushistoria on otettu käyttöön alustalla, voit määritellä sen toimintaan kurssillasi seuraavasti:

1. Kurssille on oltava määritettynä kurssin suoritusehdot.

2. Voit halutessasi määritellä koulutukseen liittyen keston, verotunnit, kustannukset sekä koulutuksen järjestäjän seuraavasti:

• Kurssin etusivulla ollessa valitse kurssin nimen alta navigaatiosta Asetukset.
  • Muokkaa kurssin asetuksia -sivulla Kesto ja kustannus -otsikon alla voit syöttää seuraavat tiedot:
    • Tunnit: Kurssin kesto tunteina

• Verotunnit: Verovähennettävät tunnit tällä kurssilla.

• Kustannus: Kurssin kustannukset (per henkilö).

• Koulutuksen järjestäjä: Kuka koulutuksen järjestää

3. Jos haluat määritellä kurssista saatavaksi sertifikaatin lisää kurssin asetuksiin Sertifikaatin myöntäminen -kohdassa seuraavat tiedot:

• Myöntää sertifikaatin: Myöntääkö kurssin suorittaminen sertifikaatin osallistujalle.
  • Sertifikaatin nimi: Mikä nimi tälle sertifikaatilla annetaan, esim. kurssin nimi.
  • Voimassaoloaika: Sertifikaatin voimassaoloaika kuukausina.

4. Lopuksi valitse sivun alaosasta Tallenna ja näytä.

3. Koulutushistorian lisääminen osallistujalle CSV-tiedostolla

Kun haluat lisätä osallistujalle tiedon aiemmasta koulutuksesta tai sertifikaatista se tapahtuu seuraavasti:

1. Luo CSV-tiedosto esimerkiksi Microsoft Excelissä. Lisää taulukkoon otsikkoriville seuraavat:

• email (osallistujan oppimisalustalla käytössä oleva sähköpostiosoite)
  • name (kurssin tai sertifikaatin nimi)
  • issued_date (myöntämispäivämäärä muodossa VVVV-KK-PP esim. 2021-05-30)
  • expiration_date (voi jättää tyhjäksi - erääntymispäivämäärä muodossa VVVV-KK-PP esim. 2022-05-30)
  • hours (voi jättää tyhjäksi - kurssin kesto tunteina)
  • tax_hours (voi jättää tyhjäksi - kurssin verovähennettävät tunnit)
  • cost (voi jättää tyhjäksi - kurssin kustannukset per osallistuja)

Vapaaehtoiset otsikot:

• type (tyypiksi voit valita kurssin tai sertifikaatin eli course tai certificate)
  • courseid (kurssin oppimiaslustan ID numero, tämän löytää kurssin etusivulla osoitteesta https://moodleosoite.nnn/course/view.php?id=1888 eli viimeiset numerot)

Tallenna tiedosto muodossa CSV UTF-8 (luetteloerottimella erotettu) (*.csv).

2. Kun olet luonut CSV-tiedoston siirry oppimisalustalla polkuun Sivuston hallinta -> Lisäosat -> Paikalliset lisäosat -> Koulutushistoria -> Tuo koulutushistoria CSV.

Tuo koulutushistoria CSV -sivulla klikkaa Valitse tiedosto -painiketta. Tiedostonvalitsin ikkunassa klikkaa vasemmalta Lataa tiedosto. Tämän jälkeen klikkaa Choose file -painiketta- ja hae tiedosto koneeltasi. Lopuksi paina Lataa tämä tiedosto -painiketta.
Varmista, että erottimena on puolipiste ja paina Tuo.
Järjestelmä ilmoittaa tuonnin onnistuneen paina Jatka.
Nyt tuonti on valmis ja voit tarkastella osallistujan koulutushistoriasta tuotuja tietoja.

Esimerkki CSV-tiedoston sisällöstä

Alla esimerkki CSV-tiedoston sisällöstä, jossa lisätään käyttäjälle kolme riviä koulutushistoriaan.

• kurssisuoritusmerkintä nimellä Maantieto
    • email -kenttä: jari.vaahtera@mediamaisteri.com
    • name -kenttä: Maantieto
    • issued_date -kenttä: suoritusmerkintä myönnetty 28.06.2022
    • expiration_date -kenttä: suoritus vanhenee 28.06.2023
    • hours -kenttä: kurssin kesto tunteina 5
    • tax_hours -kenttä: verovähennettävät tunnit koulutuksesta 5 tuntia
    • cost -kenttä: kurssin kustannukset 500e per osallistuja
    • courseid -kenttä: liittyy kurssiin, jonka ID-numero on 1911
  • sertifikaatti nimellä Fysiikka
    • email -kenttä: jari.vaahtera@mediamaisteri.com
    • name -kenttä: Fysiikka
    • issued_date -kenttä: sertifikaatti on myönnetty 01.05.2022
    • expiration_date -kenttä: sertifikaatti vanhenee 01.05.2025
    • hours -kenttä: sertifikaatin kesto tunteina 10 tuntia
    • tax_hours -kenttä:: verovähennettävät tunnit 10 tuntia
    • cost -kenttä: kustannukset 1000e per osallistuja
    • courseid -kenttä: liittyy kurssiin, jonka ID-numero on 1911
  • sertifikaatti nimellä Kemia
    • email -kenttä: jari.vaahtera@mediamaisteri.com
    • name -kenttä: Kemia
    • issued_date -kenttä: sertifikaatti on myönnetty 01.05.2022
    • seritikaatti, jolla ei ole myöntämispäivämäärää, tunteja tai liittyvää kurssia määritetty

Esimerkkikuva CSV-tiedostosta, joka kuvattu yllä

4. Koulutushistorian tarkastelu

Koulutushistoriaa on mahdollista tarkastella seuraavasti:

• Esimiehet ja hallinnnoijat voivat tarkastella koulutushistoriaa mRaportoinnin Osaamisraportilta. Raportilla on nähtävissä ketkä ovat saaneet tietyn sertifikaatin tai tietystä kurssista suoritusmerkinnän. Tällä on mahdollista myös listata kaikki myönnetyt sertifikaatit tai kurssisuoritusmerkinnät.

• Hallinnoija voi tarkastella yksittäisen osallistujan koulutushistoriaa.
  • Käyttäjä voi itse tarkastella omaa koulutushistoriaa käyttäjäprofiilin linkin kautta.

4.1. mRaportoinnin osaamisraportin tarkastelu esimiehenä tai hallinnoijana

1. Avaa oppimisalustan etusivulla Hallintatyökaluista mRaportointi -> Osaamisraportti.

2. Avautuvalla sivulla voit määrittää

• Osaamisen tyyppi: Määrittää haetaanko kaikki tietystä kurssista ansaitut suoritusmerkinnät vai haetaanko tietyt myönnetyt sertifikaatit.
  • Kurssi/sertifikaatti: Tällä rivillä voit kirjoittaa haettavan kurssin tai sertifikaatin nimen tai valita sen listalta painamalla nuoli-ikonia.
    Huom! Jos et määritä  tiettyä kurssia tai sertifikaattia ja painat hae niin tällöin näytetään tiedot joko kaikista myönnetyistä kurssisuoritusmerkinnöistä tai sertifikaateista.
  • Myönnetty alkaen: Voit hakea suoritusmerkintöjä tai sertifikaatteja tietyn aikarajan sisältä, tähän määrität päivämäärän josta haku aloitetaan.
  • Myönnetty viimeistään: Voit hakea suoritusmerkintöjä tai sertifikaatteja tietyn aikarajan sisällä, tähän määrität päivämäärän johon haku päätetään.
  • Vanhenee alkaen: Voit hakea tietoa suoritusmerkintöjen tai sertifikaattien vanhentumisesta tietyn aikarajan sisältä, tähän määrität päivämäärän josta haku aloitetaan.
  • Vanhenee viimeistään: Voit hakea tietoa suoritusmerkintöjen tai sertifikaattien vanhentumisesta tietyn aikarajan sisältä, tähän määrität päivämäärän johon haku päätetään.

3. Määriteltyäsi ehdot paina hae ja näet hakuun osuvat tulokset ja niiden tiedot.

4.2. Yksittäisen käyttäjän koulutushistorian tarkastelu hallinnoijana

Voit tarkastella tietylle osallistujalle myönnettyjä suoritusmerkintöjä tai sertifikaatteja osallistujan käyttäjätietojen kautta. Klikkaa Sivuston hallinta -> Käyttäjät -> Selaa käyttäjiä. Selaa käyttäjiä -sivulla voit hakea kyseisen käyttäjän ja klikkaamalla hänen nimeään pääset hänen käyttäjätiedot -sivulle.

2. Käyttäjätiedot -sivulla klikkaa Raportit -kohdan alta koulutushistoria.

3. Tämä avaa raportin osallistujalle myönnetyistä sertifikaateista ja kurssinsuoritusmerkinnöistä. Tällä sivulla on käytettävissä hakukenttä tiettyjen koulutuksien hakemiseen ja mahdollisuus suodattaa näkyviin vain ne suoritukset/sertifikaatit, joille on määritetty vanhentumispäivämäärä, painamalla "näytä vain vanhenevat".

4.3. Osallistujan näkökulma koulutushistorian tarkasteluun

Voit tarkastella omaa koulutushistoriaasi seuraavasti:

1. Klikkaa oikean yläkulman profiilivalikko auki ja valitse Käyttäjätiedot.

2. Käyttäjätiedot -sivulla Raportit -kohdan alta voit avata oman koulutushistoriasi.

Jos osallistujalle on määritelty mahdollisuus lisätä uusia historiamerkintöjä, pääsee niitä lisämään klikkaamalla koulutushistoriassa Lisää historiamerkintä -painiketta.