Kurssin perustaminen ja asetusten määrittäminen

Tästä artikkelista löydät ohjeita ja vinkkejä uuden kurssin luomiseen, perusasetusten määrittämiseen sekä kurssikategorioiden hallinnoimiseen.

kurssin_perustaminen_asetukset_introkuva

Artikkelin sisältö:

1. Uuden kurssin luominen
  2. Kurssin asetusten määrittäminen
  3. Kurssin julkaiseminen

1. Uuden kurssin luominen

Pääset luomaan uuden kurssin valmiista mallipohjasta seuraavilla ohjeilla:

1. Sivuston etusivulla siirry kohtaan Hallintatyökalut > Lisää uusi kurssi > Luo mallipohjasta.

(Paikallisista asetuksista riippuen myös Hallintatyökalut > Kurssin asetukset > Lisää uusi kurssi > Luo mallipohjasta)

kurssin-perustaminen-1

2. Avautuvassa näkymässä klikkaa valitsemasi kurssipohjan kohdalla Käytä kurssiaihiona.

kurssin-perustaminen-2

3. Seuraavassa näkymässä sinua pyydetään asettamaan kurssi valitsemaasi Kategoriaan. Valittuasi kategorian, siirry eteenpäin painamalla Jatka.

4. Anna seuraavaksi kurssille nimi sekä lyhenne. Lyhenne näkyy mm. sähköpostiin lähetettävien keskustelualueviestien otsikkokentässä, sekä kurssin navigaatiorakenteessa. Aseta tähän kuvaava ja omassa organisaatiossasi tunnistettava lyhenne.

5. Viimeisessä vaiheessa sinulle aukeaa Osallistujalista, jossa voit jakaa kurssin osallistujille rooleja. Kurssi avataan aina oletuksena piilotettuna, jolloin opiskelijat eivät pääse vielä näkemään kurssia, vaikka heidät olisikin liitetty osallistujiksi. Voit halutessasi ohittaa tämän vaiheen ja lisätä osallistujia kurssille myöhemmin.

Huom! Muistathan tarkistaa, että myös oma nimesi löytyy osallistujalistalta. Tämä helpottaa kurssin löytämistä myöhemmässä vaiheessa, kun se tulee näkyviin mm. työpöydällesi (Omat kurssit -näkymään).

kurssin-perustaminen-3

6. Lopuksi klikkaa Jatka kurssille, jolloin järjestelmä vie sinut luomasi kurssin etusivulle.

2. Kurssin asetusten määrittäminen

Kurssialueen asetuksissa voit muokata kurssin perustietoja, kuten kurssin nimeä, aloituspäivämäärää tai näkyvyyteen liittyviä asetuksia. Kurssi näkyy opiskelijoille vasta, kun avaat sen asetuksissa.

Kurssin asetuksiin pääset valitsemalla kurssin etusivulta Asetukset -välilehti.

Kurssin asetukset (klikkaa siirtyäksesi suoraan haluamaasi asetukseen):

1. Yleiset
  2. Kuvaus
  3. Kurssiformaatti
  4. Näkyvyyteen liittyvät asetukset
  5. Tiedoston kokoraja
  6. Suoritusten seuranta
  7. Ryhmät
  8. Roolien uudelleennimeäminen
  9. Tunnisteet

⚙️ Yleiset

1. Kurssin nimi: Kurssin nimi, joka näkyy opiskelijoille.

2. Kurssin lyhenne: Lyhenne näkyy mm. sähköpostiin lähetettävien keskustelualueviestien otsikkokentässä ja kurssin navigaatiorakenteessa. Aseta tähän kuvaava ja omassa organisaatiossasi tunnistettava lyhenne.

3. Kurssikategoria: Yleensä oman organisaatiosi mukainen jaottelu aihealueittain, esimerkiksi "Esimieskoulutukset" tai "Tuotekoulutukset". Kategoriaa ei opettajana yleensä voi vaihtaa, vaan vaihto on ylläpitäjän tehtävä. Kurssi voi olla näkyvillä vain yhdessä kategoriassa kerrallaan.

4. Kurssin näkyvyys: Uudet kurssialueet ovat oletusarvoisesti piilossa opiskelijoilta, ja ne kannattaakin pitää piilotettuna kurssin suunnitteluvaiheen aikana.

5. Kurssin aloitus- ja päättymispäivämäärä: Määritä milloin kurssisi alkaa tai sulkeutuu.

6. Kurssin tunnistenumero: Tunnistenumeroa käytetään lähinnä integraatioissa, ja sen voi jättää tyhjäksi, jollei organisaatiosi erikseen neuvo sitä käyttämään.

⚙️ Kuvaus

Kurssikuvaus: Kurssin kuvauksessa kerrot lyhyesti ja ytimekkäästi kurssistasi (esim. kenelle kurssi on tarkoitettu, milloin kurssi alkaa, millainen on ohjelma, tms.). Tämän kentän sisällöt näkevät myös ne opiskelijat, jotka eivät ole rekisteröityneet kurssille.

Kurssin kuvituskuva: Kuvituskuva näkyy kurssikuvauksen yhteydessä mm. opiskelijan työpöytänäkymässä ("omat kurssit") tai sivuston etusivulla kurssilistauksessa.

kurssin_perustaminen_asetukset_kurssin_kuvituskuva

⚙️ Kurssiformaatti

Kurssimuoto: Määrittää millaista rakennetta ja asettelua kurssilla käytetään. Oletuksena usein Tiilet tai Tiivistetyt aiheet. Lue lisää kurssiformaateista.

⚙️ Näkyvyyteen liittyvät asetukset

kurssin-näkyvyys

1. Pakota kielivalinta: Voit halutessasi määrittää kurssille oletuskielen. Kun "pakotat" valinnan esimerkiksi englannin kieleen, käyttäjien kannattaa myös englanti valita etusivun pudotusvalikosta tai omista asetuksistaan. Muuten osa oppimisympäristön omista teksteistä näkyy edelleen suomeksi. Se, mitkä kielet voidaan valita kurssialueen oletuskieleksi, riippuu organisaation käyttöön ottamista kielipaketeista.

2. Uutisaiheiden lukumäärä: Kursseilla on oletuksena käytössä erillinen keskustelualue uutisille, jonka tunnistat tästä ikonista:

Uutispalstan avulla opettajat voivat julkaista erilaisia tiedotteita kurssin osallistujille, joista lähtee myös viesti heidän sähköpostiinsa. Halutessaan opettaja voi myös lisätä kurssille lohkon, josta opiskelijat pääsevät näkemään yhdellä silmäyksellä kurssin viimeisimmät uutiset (ks. alla oleva kuva). Uutisaiheiden lukumäärä kertoo kuinka monta uutisaihetta kyseisessä lohkossa näytetään kerralla.

Jos arvoksi on asetettu "0", ei Viimeisimmät uutiset -lohkoa näytetä ollenkaan.

viimeisimmät-uutiset

3. Näytä arvioinnit opiskelijalle: Oletuksena opiskelija näkee kaikki arvioitavat kohteensa Arviointikirjassa. Jos päätät piilottaa arvioinnin opiskelijoilta, arviointia voidaan edelleen käyttää kurssilla, mutta annetut arvioinnit eivät vain näy opiskelijoille.

4. Näytä tapahtumaraportti: Tapahtumaraportin avulla opiskelijat pääsevät seuraamaan omaa kurssiaktiivisuuttaan profiilisivunsa kautta (ks. kuva). Tapahtumaraportti näkyy vain opiskelijoille itselleen. Raporteista näkee osallistumisen, kuten keskustelualueviestien ja tehtäväpalautusten lisäksi myös kirjautumislokin.

⚙️ Tiedostojen kokoraja

Suurin lähetyskoko: Järjestelmän ylläpitäjä määrittää sivustolle suurimman sallitun tiedostokoon. Opettajakaan ei voi ladata maksimikokoa suurempia tiedostoja kurssialueelle. Tällä asetuksella opettaja voi rajoittaa kurssille ladattavien yksittäisten tiedostojen enimmäiskokoa.

⚙️ Suoritusten seuranta

Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön: Kun tämä asetus on käytössä, opiskelijoiden edistymistä voidaan seurata erilaisten suoritusehtojen avulla. On suositeltavaa ottaa tämä asetus käyttöön, jotta opiskelijat ja opettajat pääsevät seuraamaan kurssilla edistymistä. Lue lisää suoritusten seurannasta.

⚙️ Ryhmät

ryhmät-kurssin-asetukset

1. Ryhmämoodi: Osallistujien ryhmittelyn asetukset vaikuttavat koko kurssialueen toimintaan. Voit määritellä tai pakottaa asetukset kaikille kurssin toiminnoille. Yleensä pakottaminen kannattaa kurssitasolla jättää tekemättä, koska voit määritellä ryhmäasetukset kaikkien aktiviteettien kohdalla erikseen:

• Ei ryhmiä. Ryhmiä ei käytetä. Kaikki kurssialueen osallistujat ovat yhtä samaa yhteisöä.
  • Erilliset ryhmät. Jokainen ryhmä voi nähdä ainoastaan oman ryhmänsä osallistujat ja sisällöt.
  • Näkyvät ryhmät. Osallistujat työskentelevät omissa ryhmissään, mutta näkevät myös toisten ryhmien tuotokset.

2. Pakota ryhmämoodi: Samaa ryhmämoodia sovelletaan kaikkiin sen kurssin toimintoihin, jolloin aktiviteettikohtaiset ryhmäyttämiset jätetään huomiotta.

3. Oletusryhmittely: Ryhmittelyt ovat useammasta ryhmästä koostuvia joukkoja. Jos ryhmittely on kurssitasolla lukittu, samaa ryhmittelyä sovelletaan kaikissa sisällöissä ja aktiviteettikohtaiset ryhmittelyt jätetään huomiotta. Ryhmien/ryhmittelyn pakottaminen on hyödyllistä lähinnä silloin, kun haluaa perustaa kurssin muutamille täysin erillisille joukoille.

Lue lisää ryhmien muodostamisesta: Kurssien ryhmät ja ryhmittelyt.

⚙️ Roolien uudelleennimeäminen

Roolien nimeäminen ei useinkaan ole tarpeen. Halutessasi voit kuitenkin määrittää kurssin eri käyttäjärooleille (kuten "Opettajille" tai "Hallinnoijille") uudet nimitykset.

Esimerkkinä vaikkapa "Ohjaaja", "Kouluttaja", "Valmentaja", "Esimies", "Oppija", "Osallistuja", jne.

Uudelleen nimetyt roolit näkyvät ainoastaan kurssin kuvauksen yhteydessä ja opettajalle kurssin muokkaustilassa. Jos kurssi on monikielinen, voit määritellä roolien nimet kullekin kielelle erikseen käyttäen Multilang-toimintoa.

Huom! Älä kirjoita näihin kenttiin henkilöiden nimiä. Kyse on käyttäjäroolin nimeämisestä ja muutos koskee kaikkia kurssilla ko. roolissa olevia.

⚙️ Tunnisteet

tunnisteet

Tunnisteet ovat avainsanoja, joiden avulla kursseja voidaan helposti merkitä ja ryhmitellä eri aihealueisiin. Tietoa käytetään mm. kurssien nopeaan hakemiseen etusivun kurssilistauksessa (Lue lisää: Etusivun kurssikortit ("Netflix-näkymä").

kurssin_perustaminen_asetukset_tunnisteet_etusivu_flix

3. Kurssin julkaisu

Kun olet saanut muokattua kurssisi siihen pisteeseen, että voit päästää opiskelijat aloittamaan verkko-opiskelun, on aika avata kurssi julkiseksi.

Kurssin päänäkymässä valitse Hallintatyökalut > Näytä kurssi.

(Vaihtoehtoisesti voit mennä kurssin asetuksiin ja valita Yleiset > Kurssin näkyvyys > Näytä

näytä-kurssi

Nyt kurssisi on julkaistu ja se näkyy kurssilistoilla! 🎉 Osallistujille on lisäksi hyvä tiedottaa, mistä kurssi löytyy ja miten he pääsevät kirjautumaan sinne. Lue lisää erilaisista tavoista lisätä osallistujia kurssille.

Lisävinkkejä kurssin avaamiseen:

Ota huomioon osallistujien aikaisempi Moodle-kokemus. Jos osallistujat eivät ole koskaan kirjautuneet alustalle, heitä täytyy ehkä ohjeistaa millä tunnuksilla ja missä osoitteessa kirjautuminen onnistuu.

Viestissä kannattaa myös kertoa hieman kurssilla toimimisesta, esimerkiksi mitä täytyy tehdä ensiksi, tai ainakin neuvoa mistä löytyy ohjeita kurssilla toimimiseen. Ohjeita voit kirjoittaa myös kurssin sisään.