Kurssin varmuuskopiointi ja palauttaminen

Varmuuskopiointi on yksi tapa tallentaa olemassa oleva kurssi mahdollista myöhempää käyttöä varten. Kurssin varmuuskopioiminen ja palauttaminen voi auttaa, jos kurssi tai jokin sen osista ei käyttäydy odotetulla tavalla.

Artikkelin sisältö:

1. Varmuuskopiointi
  2. Varmuuskopioinnin luominen
    1. Alkuperäisasetukset
    2. Skeeman asetukset
    3. Varmistus ja katselu
    4. Luo varmuuskopio ja valmis
    5. Pikaohje varmuuskopiointiin
  3. Palautus
  4. Varmuuskopion palauttaminen
    1. Esikatsele ja vahvista palautettava sisältö
    2. Palauttamisen kohde
    3. Asetukset
    4. Skeema
    5. Esikatsele
    6. Prosessi ja valmis
    7. Pikaohje palauttamiseen
  5. Kurssin kopiointi
    1. Kurssin kopiointi kurssien ja kategorioiden hallinnointinäkymässä
    2. Kurssin kopiointi kurssin sisällä

1. Varmuuskopiointi

Kurssin tärkeät tiedot on syytä varmuuskopiot aika ajoin.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
  • Ennen sisältöjen poistamista
  • Tärkeiden tenttien jälkeen
  • Vanhaa kurssialuetta siivottaessa uuden pohjaksi.

Varmuuskopioinnissa on oltava tarkkana, että varmuuskopioon saadaan kaikki tarvittavat sisällöt. Varmuuskopio on syytä tallentaa paikkaan, jossa se varmasti pysyy tallennettuna. Sivuston ylläpitäjällä on todennäköisesti tieto organisaation varmuuskopiointikäytännöistä.

Varmuuskopioimalla luotu tiedosto voidaan palauttaa uudeksi kurssiksi, yhdistää olemassa olevaan kurssiin tai se voi korvata vanhan kurssin sisällön varmuuskopioidun kurssin tiedoilla.

2. Varmuuskopioinnin luominen

Avaa kurssi, jonka haluat varmuuskopioida ja klikkaa kurssin etusivulla kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö

Kurssin uudelleenkäyttö

Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Varmuuskopiointi.

Varmuuskopiointi1

Varmuuskopioinnin vaiheet ovat:

1. Alkuperäisasetukset
  2. Skeeman asetukset
  3. Varmistus ja katselu
  4. Luo varmuuskopio
  5. Valmis

Tavallisimmin varmuuskopiossa tarvittavat sisällöt ovat oletusarvoisesti valittuna, mutta usein halutaan jättää osallistujat pois varmuuskopiosta eli jos haluat tehdä näin, niin ota ruksi pois kohdasta sisällytä osallistujat, myös muita valintoja voit muuttaa tarpeesi mukaan. Alla käytynä läpi eri asetukset tarkemmin.

1. Alkuperäisasetukset

Tällä sivulla valitaan, mitä varmuuskopioon halutaan sisällyttää. Huomaa: Jos osallistujat jätetään pois varmuuskopiosta, useita kenttiä ei voi enää valita. Järjestelmä jättää kuitenkin valinnan estettyihin kenttiin, kuten "sisällytä roolit"-vaihtoehtoon, mutta ne eivät silti tule mukaan varmuuskopioon.

• IMS Common Cartridge 1.1 on harvoin käytetty standardi. Se on valittava, jos kurssilla on siinä muodossa olevaa aineistoa. Muuten voit jättää valinnan tyhjäksi. Jos et tiedä onko kurssillasi kyseisen standardin mukaista aineistoa, sitä tuskin on. Huomaa: Jos IMS 1.1 valitaan, varmuuskopioon ei voida ottaa mukaan kurssin osallistujia.

• Sisällytä osallistujat ottaa varmuuskopioon mukaan kurssilla sillä hetkellä olevat opiskelijat ja opettajat. Tämän tarve riippuu varmuuskopion käyttötarkoituksesta.

• Poista käyttäjätiedot -vaihtoehdon voit valita vain jos otat käyttäjät varmuuskopioon mukaan. Tällöin Moodle muokkaa käyttäjätiedot anonyymeiksi mm. poistamalla käyttäjän nimen, etkä voi tietää kuka kukin on tai kuka on suorittanut ja mitä.

• Sisällytä roolit  säilyttää käyttäjien kurssitason roolit kuten opiskelija ja opettaja. Valittavissa vain jos käyttäjät sisällytetään varmuuskopioon.

• Sisällytä aktiviteetit ja aineistot ottaa varmuuskopioon mukaan kurssin aktiviteetit, kuten tentti, tehtävä jne.

• Sisällytä lohkot ottaa varmuuskopioon mukaan kurssilla olevat lohkot kuten kalenteri, tulevat tapahtumat, viimeisin toiminta.

• Sisällytä tiedostot
    • Sisällytä suodattimet ottaa mukaan kurssiin määritellyt suodattimet ja niiden asetukset (asetukset-lohko -> suodattimet)

• Sisällytä kommentit ottaa varmuuskopioon mukaan kurssin kommentit. Kommentteja käytetään useissa eri aktiviteettityypeissä.

• Sisällytä osaamismerkit sisällyttää varmuuskopioon mukaan kurssin mahdolliset osaamismerkit.

• Sisällytä kalenterin tapahtumat ottaa varmuuskopioon mukaan kurssin kalenterimerkinnät.

• Sisällytä käyttäjien kurssisuoritusten yksityiskohdat ottaa varmuuskopioon mukaan opiskelijoiden suoritustiedot.

• Sisällytä kurssin lokit ottaa varmuuskopioon mukaan kurssin lokitiedot. Lokitiedoista näkee kuka, mitä ja milloin kurssilla on tehnyt.

• Sisällytä arvosanahistoria ottaa varmuuskopioon mukaan opiskelijan arvosanahistorian.

• Sisällytä kysymyspankki ottaa varmuuskopioon mukaan kurssin kysymyspankin.

• Sisällytä ryhmät ja ryhmittelyt ottaa mukaan kurssilla mahdollisesti olevat ryhmät ja ryhmittelyt.

• Sisällytä pätevyydet
    • Sisällytä lisäkenttien tiedot
    • Sisällytä sisältöpankin sisältö
    • Sisällytä vanhat kurssitiedot

kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_2

2. Skeeman asetukset

Skeeman asetukset -sivulla voit vielä tarkemmin määritellä mitkä aktiviteetit ja aineistot haluat mukaan. Oletuksena kaikki ovat valittuina eikä asetuksia ole pakko muuttaa. Voit yksinkertaisesti ottaa valinnan pois niiden aktiviteettien kohdalta jotka haluat jättää pois varmuuskopioista.

• Oletuksena näet näkymän, jossa voit valita tai poistaa yksittäisiä sisältöjä tai kokonaisten kurssiosioiden sisältöjä ja niiden käyttäjätietoja.
  • Kun valitset Aktiviteettityyppien valinnat -linkin, voit valita tai poistaa kaikki tietyn tyyppiset sisällöt tai niiden käyttäjätiedot, esim. kaikki keskustelualueet tai wikit.
  • Huom! Silloin kun varmuuskopioon ei sisällytetä käyttäjiä on käyttäjädata-sarakkeessa punaisia rukseja, näistä ei tarvitse välittää tässä tapauksessa.

kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_3

Kun olet tyytyväinen valintoihisi etene seuraavalle sivulle.

3. Varmistus ja katselu

Varmistus ja katselu -sivulla voit antaa varmuuskopiotiedostolle nimen ja tarkistaa että kaikki haluamasi on tulossa mukaan varmuuskopioon. Varmuuskopiolle kannattaa antaa kuvaava nimi, jolla erotat sen myöhemmin muista varmuuskopioista. Tiedostopäätteenä on oltava .mbz  eli nimen täytyy olla muodossa esimerkki.mbz .

Tarkista, että haluamasi tiedot ja aktiviteetit ovat mukana. Jos tiedon/aktiviteetin vieressä on vihreä merkki se on tulossa mukaan varmuuskopioon, punainen ruksi tarkoittaa että tietoa ei oteta mukaan.

Kun olet nimennyt tiedoston ja valmis ottamaan varmuuskopion, napsauta Suorita varmuuskopiointi -painiketta sivun alareunassa.

kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_4

kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_5

4. Luo varmuuskopio ja valmis

Huom! Kopion tekeminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin - tai enemmänkin.

Kun varmuuskopiointi on valmis, saat ilmoituksen "Varmuuskopio luotiin onnistuneesti". Samalla sivulla näytetään mahdolliset virheet ja varoitukset, kuten "Varmuuskopio sisältää viitteitä sen ulkopuolisiin tiedostoihin. Ne eivät toimi muilla sivustoilla".

Jos virheitä ilmeni, kannattaa kopioida Tekniset tiedot ja varoitukset -kentästä löytyvät virheenjäljitystiedot erilliseen tekstitiedostoon ja toimittaa tiedot ylläpitäjälle/hallinnoijille asian ratkaisemiseksi.

Napsauta Jatka -painiketta.

Varmuuskopio on nyt otettu ja sinut ohjataan suoraan Palauta -toimintoon, jonka osiossa Kurssin varmuuskopioalue näet uuden varmuuskopiosi. Voit tallentaa varmuuskopiotiedoston oppimisympäristön ulkopuolelle napsauttamalla luodun tiedoston kohdalla Lataa ja valitsemalla sopivan tallennuspaikan.

kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_6

Voit myös tällä tavoin toimittaa varmuuskopion esim. toiselle opettajalle tai toisen organisaation Moodleen. Se pystytäänkö kurssin varmuuskopio palauttamaan toisen organisaation Moodleen riippuu siitä mikä versio teillä ja heillä on käytössä, kaikki versiot eivät ole yhteensopivia.

5. Pikaohje varmuuskopiointiin

Varmuuskopioinnin tekeminen:

1. Avaa kurssi, jonka haluat varmuuskopioida ja klikkaa kurssin etusivulla kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö

2. Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Varmuuskopiointi.
  3. Tavallisimmin varmuuskopiossa tarvittavat sisällöt ovat oletusarvoisesti valittuna, mutta usein halutaan jättää osallistujat pois varmuuskopiosta eli jos haluat tehdä näin, niin ota ruksi pois kohdasta "sisällytä osallistujat".  Voit muuttaa muita valintoja tarpeesi mukaan. Napsauta Seuraava.

4. Voit tarkentaa, mitä sisältöjä haluat mukaan varmuuskopioon. Oletusarvoisesti kaikki ovat valittuina. Poista tarvittaessa tarpeettomat. Huom! Silloin kun varmuuskopioon ei sisällytetä osallistujia näkyy käyttäjädata-sarakkeessa punaisia rukseja, näistä ei tarvitse välittää. Napsauta Seuraava.

5. Näet listan varmuuskopioitavista asioista ja voit nimetä varmuuskopiotiedoston haluamallasi tavalla. Tiedostopäätteen on oltava .mbz. Napsauta sivun alareunassa Suorita varmuuskopiointi.

6. Kopion tekeminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin - tai enemmänkin.

7. Kun varmuuskopiointi on valmis, saat siitä ilmoituksen Varmuuskopio luotiin onnistuneesti. Napsauta Jatka.

8. Sinut ohjataan suoraan Palauta -toimintoon, jonka osiossa Kurssin varmuuskopioalue näet uuden varmuuskopiosi.

9. Tallenna varmuuskopiotiedosto oppimisympäristön ulkopuolelle napsauttamalla luodun tiedoston kohdalla Lataa ja valitsemalla sopiva tallennuspaikka.

3. Palautus

Kurssi voidaan palauttaa järjestelmään kolmella eri tapaa:

• Palauta uutena kurssina
  • Palauta tälle kurssille
  • Palauta olemassa olevaan kurssiin (eli jollekin muulle kurssille kuin sillä jolta palauta-toiminto käynnistettiin).

Huomaa: Kurssien palauttaminen järjestelmään vaatii tiettyjä käyttöoikeuksia. Riittävät oikeudet on oletusarvoisesti Ylläpitäjän, Hallinnoijan, Kurssinluojan ja Opettajan rooleissa olevilla käyttäjillä. Jos sinulla ei ole riittäviä oikeuksia saat palauttamisen aikana virheilmoituksen tai et näe siihen liittyviä valikoita.

Kurssin palautuksen voi aloittaa joko etusivulta (managerit/hallinnoijat) tai kurssin sisältä (opettajat/kurssinluojat). Riippuen oikeuksistasi klikkaa joko etusivulta alustan nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö tai kurssin etusivulta kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö. Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Palauta

Palautuksen vaiheet ovat:

• Valitse varmuuskopiotiedosto
  • Esikatsele ja vahvista palautettava sisältö
  • Palauttamisen kohde
  • Asetukset
  • Skeema
  • Esikatsele
  • Prosessi
  • Valmis

4. Varmuuskopion palauttaminen

1. Riippuen oikeuksistasi klikkaa joko etusivulta alustan nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö tai kurssin etusivulta kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö
    Kurssin uudelleenkäyttö

Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Palauta
    Palautus1
  2. Valitse varmuuskopiotiedosto joko
    • vetämällä tiedosto hiirellä pudotusalueelle ja napsauttamalla Palauta TAI
    • napsauttamalla Valitse tiedosto -painiketta ja hakemalla tiedoston TAI
    • napsauttamalla Palauta Kurssin varmuuskopioalueella tai Käyttäjän yksityisellä varmuuskopioalueella, jos haluamasi varmuuskopio näkyy siellä.
      kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_7

Esikatsele ja vahvista palautettava sisältö

Tarkista avautuvalla Vahvista -sivulla palautettavan kurssin tiedot ja sisältö. Napsauta sivun lopussa Jatka.

Palauttamisen kohde

Valitse minne ja miten kurssi palautetaan. Vaihtoehtoja on useita:

• Palauta uutena kurssina: Tässä kurssille on myös valittava Kategoria. Ylläpitäjä voi lisätä sivustolle kurssikategorioita Sivuston hallinnassa. Jos kategoriaa ei näy heti listalla, voit käyttää haku-toimintoa etsiäksesi kategorian.
  • Palauta tälle kurssille palauttaa varmuuskopioidun kurssin sisällön sille kurssille jolta aloitit palautusprosessin. Valintoja ovat:
    • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin: Kurssille palautettavat aktiviteetit palautuvat niihin aiheosioihin joissa ne ovat alkuperäisessä varmuuskopiossa olleet.
    • Poista tämän kurssin sisältö ja palauta
  • Palauta olemassa olevaan kurssiin: palauttaa kurssin jollekin toiselle kurssille, kuin sille jolta aloitit palautusprosessin. Valintoja ovat
    • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi olemassa olevaan kurssiin
    • Poista olemassa olevan kurssin sisältö ja palauta
    • Valitse kurssi -kohdassa on valittava listasta kurssi, johon varmuuskopio palautetaan. Jos haluamaasi kurssia ei näy, voit etsiä sen haku -toiminnolla.
      kurssien_hallinta_varmuuskopiointi_8
  • Napsauta Jatka sen vaihtoehdon kohdalla, jota haluat käyttää.

Asetukset

Asetukset-sivulla voit jättää varmuuskopiosta pois tietoja joita et halua palauttaa järjestelmään. Jos haluat jättää jotain pois, ota valinta kyseisen aiheen kohdalta pois. Jos haluat ottaa kaiken mukaan, varmista että kaikissa kohdissa on valinta ja napsauta Seuraava -painiketta.

Skeema

Skeema-sivulla määritetään palautetun kurssin nimi, aloituspäivä, mitä aktiviteetteja kohdekurssille palautetaan ja korvataanko tiedot, jos olet palauttamassa kurssia olemassa olevaan kurssiin.

• Kurssin nimi: Oletuksena näytetään varmuuskopioidun kurssin nimi.
  • Kurssin lyhenne: Oletuksena näytetään varmuuskopioidun kurssin lyhytnimi.
  • Kurssin aloituspäivä: Oletuksena näytetään varmuuskopioidun kurssin aloituspäivä.
  • Päällekirjoita kurssin asetukset: Tämä näytetään, jos olet palauttamassa kurssia olemassa olevaan kurssiin. Valitse, haluatko korvata olemassa olevat tiedot varmuuskopioiduilla tiedoilla. Jos et salli kohdekurssin asetusten päällekirjoitusta (Valinta: Ei), nimen ja aloituspäivämäärän muutokset eivät tallennu.
  • Kurssin sisältö: Voit poistaa valinnat niistä sisällöistä tai sisältöjen käyttäjätiedoista, joita et halua palauttaa.

Napsauta Seuraava-painiketta.

Esikatsele

Esikatselusivulla voit vielä varmistaa että kaikki tarvittava on palautumassa. Vihreä merkki kertoo, että aineisto on palautumassa kurssille ja punainen kertoo että sitä ei olla palauttamassa.

Jos kaikki näyttää olevan kunnossa napsauta sivun alareunassa Suorita palautus -painiketta. Jos haluat tehdä muutoksia, palaa edellisille sivuille Edellinen-painikkeella.

Prosessi ja valmis

Palautuksen edistyminen näytetään graafisena palkkina. Prosessiin kuluva aika riippuu palautettavan aineiston määrästä ja järjestelmän suorituskyvystä.

Kun on valmista, sinut ohjataan Valmis-sivulle, jolla kerrotaan onnistuiko palautus vai tapahtuiko virheitä tai muuta huomioitavaa. Jos virheitä ilmeni, kannattaa kopioida "Tekniset tiedot ja varoitukset"-kentästä löytyvät virheenjäljitystiedot erilliseen tekstitiedostoon ja toimittaa tiedot ylläpitäjälle/hallinnoijille asian ratkaisemiseksi.

Napsauta Jatka -painiketta.

Sinut ohjataan palauttamallesi kurssille tai takaisin sille kurssille jolta palautuksen aloitit. Kannattaa vielä käydä läpi kurssin asetukset ja tarkistaa että kaikki on niin kuin haluat.

Pikaohje palauttamiseen

Palauttaaksesi varmuuskopioidun kurssin uudeksi kurssiksi tai olemassa olevan kurssin päälle, tee näin:

1. Riippuen oikeuksistasi klikkaa joko etusivulta alustan nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö tai kurssin etusivulta kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö
  2. Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Palauta
  3. Valitse varmuuskopiotiedosto
    • vetämällä tiedosto hiirellä pudotusalueelle,
    • napsauttamalla Valitse tiedosto -painiketta ja hakemalla tiedoston
      TAI
    • napsauttamalla Palauta Kurssin varmuuskopioalueella tai Käyttäjän yksityisellä varmuuskopioalueella, jos haluamasi varmuuskopio näkyy siellä.

4. Tarkista avautuvalla sivulla palautettavan kurssin tiedot ja sisältö. Napsauta sivun lopussa Jatka.
  5. Valitse minne ja miten kurssi palautetaan. Vaihtoehtoja on useita:
    • Palauta uutena kurssina: Tässä kurssille on myös valittava Kategoria. Ylläpitäjä voi lisätä sivustolle kurssikategorioita Sivuston hallinnassa.
    • Palauta tälle kurssille: Valintoja ovat
      • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin
      • Poista tämän kurssin sisältö ja palauta
    • Palauta olemassa olevaan kurssiin: Valintoja ovat
      • Yhdistä varmuuskopioitu kurssi olemassa olevaan kurssiin
      • Poista olemassa olevan kurssin sisältö ja palauta
      • Valitse kurssi -kohdassa on valittava listasta kurssi, johon varmuuskopio palautetaan.
  6. Napsauta Jatka sen vaihtoehdon kohdalla, jota haluat käyttää.
  7. Valitse, mitä kurssin yksityiskohtia palautukseen otetaan mukaan ja napsauta Seuraava.
  8. Nimeä kurssi ja tee tarjotut valinnat. Valitse mitkä kurssin sisällöt otetaan mukaan ja otetaanko käyttäjätiedot mukaan. Napsauta sivun lopussa Seuraava.
  9. Näet esikatselun, joka luettelee valitsemasi asetukset ja sisällöt. Napsauta sivun lopussa Suorita palautus.
    Palauttaminen voi kestää kymmenistä sekunneista minuutteihin.
  10. Saat ilmoituksen Kurssi palautettiin onnistuneesti. Napsauta Jatka.
  11. Sinut ohjataan palautetun kurssin etusivulle.

5. Kurssin kopiointi

Hallinnoija -roolissa olevat käyttäjät voivat kopioida kursseja nopeasti kurssikategoriasta tai kurssin sisällä Kopioi kurssi -toiminnolla.

HUOM! Käytössä vain hallinnoija-roolilla olevilla käyttäjillä

1. Kurssin kopiointi kurssien ja kategorioiden hallinnointinäkymässä

Klikkaa Sivuston hallinta -> Kurssit -> Kurssien ja kategorioiden hallinta. Etsi kurssi, jonka haluat kopioida, ja kopioi kurssi napsauttamalla kopiointikuvaketta.

Kopioi_kurssi1

Kopioi kurssi -ikkunassa määrittele uudelle kurssille vähintään:
  • kurssin nimi
  • kurssin lyhenne
  • kurssikategoria.

Näkymässä voit myös halutessasi määrittää:

• kurssin näkyvyyden: onko kurssi näkyvissä vai piilossa
  • kurssin aloitus- ja päättymispäivämäärän
  • kurssin tunnistenumeron
  • Sisällytetäänkö käyttäjätiedot: Jos tämä on käytössä, esim. keskusteluviestit ja tehtävien palautukset jne kopioidaan uudelle kurssille kaikille käyttäjille, joiden rooli on määritetty
  • "Sisällytä roolien rekisteröitymiset" -kohdassa.
    Sisällytä roolien rekisteröitymiset: Käyttäjät, joilla on tietyt roolit, rekisteröidään uudelle kurssille. Käyttäjätietoja ei kopioida, ellei "Sisällytä käyttäjätiedot" ole käytössä.

Kopioi_kurssi3
    Määriteltyäsi kyseiset tiedot klikkaa Kopioi ja palaa -painiketta tai Kopioi ja näytä -painiketta. Kopioi ja palaa tekee kopioinnin taustalla, kun puolestaan Kopioi ja näytä näyttää kopiointiprosessin.

2. Kurssin kopiointi kurssin sisällä

Avaa kurssi, jonka haluat kopioida ja klikkaa kurssin etusivulla kurssin nimen alta löytyvästä navigaatiosta Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö.

Kurssin uudelleenkäyttö

Kurssin uudelleenkäyttö sivulla klikkaa valikkoa, jossa oletuksena valittuna Tuo ja valitse auenneesta valikosta Kopioi kurssi.

Kopioi_kurssi2

Kopioi kurssi -näkymässä määrittele uudelle kurssille vähintään:

• kurssin nimi
  • kurssin lyhenne
  • kurssikategoria.

Näkymässä voit myös halutessasi määrittää:

• kurssin näkyvyyden: onko kurssi näkyvissä vai piilossa
  • kurssin aloitus- ja päättymispäivämäärän
  • kurssin tunnistenumeron
  • Sisällytetäänkö käyttäjätiedot: Jos tämä on käytössä, esim. keskusteluviestit ja tehtävien palautukset jne kopioidaan uudelle kurssille kaikille käyttäjille, joiden rooli on määritetty "Sisällytä roolien rekisteröitymiset" -kohdassa.
  • Sisällytä roolien rekisteröitymiset: Käyttäjät, joilla on tietyt roolit, rekisteröidään uudelle kurssille. Käyttäjätietoja ei kopioida, ellei "Sisällytä käyttäjätiedot" ole käytössä.

Kopioi_kurssi3

Määriteltyäsi kyseiset tiedot klikkaa Kopioi ja palaa -painiketta tai Kopioi ja näytä -painiketta. Kopioi ja palaa tekee kopioinnin taustalla, kun puolestaan Kopioi ja näytä näyttää kopiointiprosessin.