Yhteisöllinen taulu

Yhteisöllinen taulu sallii anonyymin taulutyyppisen yhteistyön kurssin osallistujien tai opettajan ja opiskelijan kesken.

Taulua voidaan käyttää opiskelijan näkökulmasta anonyymiin yhteisölliseen tekemiseen, kuten vaikkapa keskusteluun kurssin sisällöstä tai mielipiteiden keräämiseen. Tämän lisäksi sitä voi käyttää myös niin halutessaan opettajan ja opiskelijan kahdenkesiseen viestintään. Tutustu Taulu-aktiviteetin käyttöön tarkemmin tässä artikkelissa 👇

Artikkelin sisältö:

1. Taulun lisääminen kurssille
  2. Sarakkeiden lisääminen taululle
  3. Saraotsikoiden muokkaaminen
  4. Viestin lisääminen sarakkeeseen
  5. Viestin muokkaaminen
  6. Viestin siirtäminen sarakkeissa
  7. Viestien arviointi
  8. Viestin poistaminen
  9. Ryhmät taulu-aktiviteetissa
  10. Viestin sisällön vieminen CSV-tiedostoon ja avaaminen Excelissä

1. Taulu-aktiviteetin lisääminen kurssille

1. Aseta kurssilla Muokkaustila päälle oikean reunan Hallintalohkosta.

2. Haluamassasi kurssin osiossa klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto.

3. Valitse listalta Taulu.

4. Taulun asetukset -otsikon alla näet aktiviteetin asetukset:

• Taustaväri - määrittää taustavärin taululle.
  • Taustakuva - määrittää taustakuvan taululle
  • Viestien arviointi - Ketkä voivat arvioida viestejä eli antaa niille tähden.
  • Piilota sarakeotsikot opiskelijoilta - Piilottaa sarakeotsikot opiskelijoilta
  • Järjestä - Minkä perusteella kunkin sarakkeen viestit järjestetään.
  • Yhden käyttäjän tila. Huom! Jos Tauluun on lisätty keskusteluja ei viestitilaa voi enää muuttaa jälkikäteen;
    • Poissa käytöstä. Tällöin kaikki muokkaavat samaa julkista Taulua.
    • Yhden käyttäjän tila (yksityinen). Jos Taulua halutaan käyttää vain opettajan ja oppijan kahdenkeskiseen viestintään käytetään tätä asetusta. Tällöin vain opettaja näkee alasvetovalikossa kaikkien opiskelijoiden Taulut ja voi kommentoida heille yksityisesti. Opiskelijat näkevät vain ja ainoastaan oman taulunsa ja voivat muokata sitä.
    • Yhden käyttäjän tila (julkinen). Jos halutaan että jokaisella opiskelijalla on oma taulu mutta halutaan että he pääsevät katsomaan toistensa Tauluja alasvetovalikosta. Tämä ohittaa mahdolliset ryhmärajoitukset kurssilla ja aktiviteetissa eli kaikki ryhmät näkevät kaikkien ryhmien opiskelijoiden taulut vaikka kurssilla tai aktiviteetissa olisi käytössä erilliset ryhmät. Opiskeljat voivat muokata vain omaa Tauluaan.

• Rajoita opiskelijoiden viestien lähettämistä päivämäärän mukaan. Jos määrität tämän käyttöön opiskelijat eivät voi lähettää enää Taulule viestejä ko. päivämäärän jälkeen.

• Salli käyttäjien muokata viestiensä sijaintia - Sallii opiskelijoiden siirtää omia viestejään eri sarakkeiden välillä.
  • Avaa linkit uuteen välilehteen. Avaa keskuluissa luodut linkit oletuksena uuteen ikkunaan.
  • Upota Taulu kurssin etusivulle. Upottaa Taulun kurssin etusivulle sen sijaan että käyttäjän olisi avattava aktivteetti erikseen sitä klikkaamalla.

5. Muista tallentaa asetukset sivun alaosassa klikkaamalla Tallenna ja näytä.

2. Sarakkeiden lisääminen taululle

Opettajan roolissa voit lisätä uusia sarakkeita taululle oikean reunan Plusmerkistä.

3. Sarakeotsikoiden muokkaaminen

Sarakeotsikkoa pääsee muokkaamaan tuplaklikkaamalla otsikkoa ja painamalla Enter, kun olet tehnyt tarvittavat muutokset (ks. video alta).

4. Viestin lisääminen sarakkeeseen

1. Lisätäksesi uuden keskustelun klikkaa Plusmerkkiä halumassasi sarakkeessa.

2. Kirjoita viestille Otsikko ja Sisältö.

viestin sisältö

Huom! Viestin lisäksi voit lisätä viestiin joko linkin, kuvan tai YouTube-videolinkin - mutta vain yhden näistä.

3. Kun viestisi on valmis, klikkaa Lähetä.

5. Viestin muokkaaminen

Omaa viestiä voit muokata tuplaklikkaamalla sen sisältö-osiota (katso video alta).

6. Viestin siirtäminen sarakkeissa

Sekä opettajat että pääsyoikeuden saaneet opiskelijat voivat siirtää keskusteluaan sarakkeesta toiseen raahamalla sitä (katso video alta).

7. Viestien arvioiminen

Opettajat ja pääsyoikeuden saaneet opiskelijat voivat antaa viesteille arvioita tähtien muodossa. Tämä tapahtuu klikkaamalla Tähti-ikonia viestin vasemmassa alareunassa (katso video alta).

Huom! Annettua arviointia ei voi poistaa.

8. Viestin poistaminen

Voit poistaa viestin klikkaamalla Ruksia viestissä ja vahvistamalla poistamisen.

viestin poistaminen

9. Ryhmät Taulu-aktiviteetissa

Kun olet luonut kurssille ryhmät, tarvitset vielä ryhmittelyn johon lisäät ryhmät jotka saavat osallistua kyseiseen taulu-aktiviteettiin.

Kun ryhmät ja ryhmittely ovat luotu niin voit Taulu-aktiviteetin asetuksissa määrittää "Moduulien yleiset asetukset" -otsikon alla käyttöön "Ryhmämoodi"-asetuksen:

Näkyvät ryhmät - opiskelijat näkevät tällöin

• Kaikki keskustelut -taulun
  • Oman ryhmänsä taulun
  • Kaikkien muiden ryhmien taulun

Mutta he voivat kirjoittaa viestin vain oman ryhmänsä taululle.

Erilliset ryhmät -asetuksella opiskelijat näkevät

• Vain oman ryhmänsä taulun, jolle voivat kirjoittaa viestejä.

10. Viestien sisällön vieminen CSV-tiedostoon ja avaaminen Excelissä.

Opettajan on mahdollista viedä taulun viestien tiedot CSV-tiedostoon, jos he esimerkiksi haluavat nähdä kuka viestin on kirjoittanut.

1. Avaa aktiviteetti

2. Hammasrattaan takaa näet vaihtoehdot

• Vie sarakkeiden ja korttien tekstit CSV-tiedostoon. Vie sarakeotsikot ja viestin sisällöt tiedostoon, ei sisällä tietoa kirjoittajista.
  • Vie viestien tiedot CSV-tiedostoon. Vie viestien tarkat tiedot, mukaanlukien kirjoittajan tiedot CSV-tiedostoon.

CSV-tiedoston avaamiseen Excelissä voit noudattaa tätä ohjetta kohdasta 5 eteenpäin