Kurssilla toimiminen ja vuorovaikutus

Tälle sivulle on kerätty joitakin vinkkejä kurssilla toimimiseen opettajan näkökulmasta.

Ohjeistaminen tehtäviin

Anna osallistujille selkeät ohjeet jokaisen aineiston ja aktiviteetin onnistuneeseen suorittamiseen. Kun lisäät aktiviteetin tai aineiston, anna sille kuvaava nimi ja kirjoita tarkemmat ohjeet Kuvaus-kenttään. Kuvausteksti on myös mahdollista näyttää kurssisivulla ko. aktiviteetti- tai aineistolinkin alapuolella, Näytä kuvaus kurssisivulla -asetuksen avulla.

Kurssilla etenemisen ohjaaminen

Kurssilla etenemisestä, aikatauluista, vaadituista suorituksista ym. on hyvä kirjoittaa osallistujille ohjeita esimerkiksi Sivu-työkalulla, aiheosioiden yhteenvetoihin tai Ohjeteksti-työkalulla.

Osallistujille ei ole pakko näyttää kaikkea kurssilla olevaa heti, vaan tehtäviä voidaan haluttaessa "julkaista" sitä mukaa kun kurssi etenee. Muokkaustilassa näkyvillä silmä-ikoneilla hide voit piilottaa tai näyttää haluttuja aineistoja, aktiviteetteja tai kokonaisia aiheosioita. Aiheosioita voi myös korostaa lamppu-ikonilla marked, jolloin opiskelijoiden huomio kiinnittyy oikeaan aiheeseen.

Kurssilla voi ottaa aktiviteetteihin, aineistoihin sekä kokonaisiin aiheosioihin (v2.3) käyttöön ehtoon perustuvan piilotuksen. Ehdollisen piilotuksen avulla voit ohjata opiskelijan etenemistä sallimalla eteneminen esim. harjoituksissa vain tietyssä järjestyksessä. Ennen pääsyä tiettyyn kohteeseen voit piilottaa kohteen kokonaan tai näyttää sen harmaana pääsyvaatimusten kanssa.

Opastaminen

Kurssin osallistujien opastaminen onnistuu helposti lähitunneilla, mutta joskus tämä ei ole mahdollista tai osallistujia on muusta syystä syytä opastaa myös verkossa. Tähän on monta eri tapaa kuten keskustelualueet, chat ja yksityisviestit. Opettaja voi käyttää keskustelualueita myös ns. Q&A-alueina, missä opiskelijat voivat esittää kysymyksiä ja opettaja vastaa ja antaa ohjeita. Näin myös muut opiskelijat näkevät vastaukset, eikä samoja kysymyksiä (ehkä) kysytä moneen kertaan.

Voit myös sopia tiettyjä aikoja, jolloin opettaja on paikalla Chat-aktiviteetissa vastaamassa kysymyksiin tai keskustelemassa kurssin aiheista. Myös menneiden chat-istuntojen viestit voidaan säästää ja tarvittaessa näyttää osallistujille.

Käytettävissä on myös Pikaviestit, jolla voit lähettää viestejä vain tietyille henkilöille tai vaikka koko kurssin opiskelijoille yhtäaikaa. Voit valita halutut viestin vastaanottajat Osallistujat-sivulla ja lähettää viestin. Osallistujat-sivu löytyy navigointilohkon kohdasta Omat kurssini > kurssin_nimi > Osallistujat. Voit lähettää yksityisviestejä myös sivun oikean yläkulman käyttäjävalikon tai Viestit-lohkon kautta:

1. Napsauta Viestit-lohkossa tai sivun yläpalkin käyttäjävalikosta olevaa Viestit-linkkiä.
  2. Pääset näkymään, jossa voit hakea käyttäjiä ja viestejä. Tarkemmin-linkki tarjoaa mahdollisuuksia rajata hakua.